Tretze joves estrenaran al juny el centre d’educació intensiva

A banda de la residència estricta, que d’entrada tindrà vuit usuaris, el CREI també disposarà d’un centre de dia que es posarà en marxa amb cinc adolescents

Una vista de l'exterior de l'equipament.
Una vista de l'exterior de l'equipament. Pilar Candel

El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) es posarà en marxa al juny amb tretze usuaris. El nou equipament, situat a l’antiga residència Solà d’Enclar, serà tutelada per l’Estat andorrà però la gestió se cedirà a una empresa estrangera especialitzada en la matèria, que podrà acabar de fer ajustaments en les instal·lacions, que estan en la recta final de la seva adequació. A banda de la residència estricta, el CREI també disposarà d’un centre de dia.

Segons que s’ha explicat durant una visita oferta als mitjans de comunicació pel ministeri d’Afers Socials, amb la seva titular, Judith Pallarès, al capdavant, el CREI comptarà d’entrada amb vuit usuaris residencials i cinc més que acudiran al centre només de dia. A més, s’estableix una possible de sobreocupació de dues places per a cadascun dels serveis. Alguns dels interns estan actualment en centres especialitzats a Catalunya i l’entrada en servei d’aquest equipament al Principat, pel qual s’ha fet una inversió de 2,7 milions d’euros, permetrà el seu retorn al país.

Durant el temps que falta des d’ara al juny, s’ha de seleccionar l’empresa que haurà de dur la gestió del centre. S’està en contacte amb especialistes de Catalunya i del País Basc, als quals se’ls ha enviat una carta informant que ja s’havia fet públic el plec de bases i el concurs que es convoca. L’empresa que es vulgui fer càrrec del CREI ha de tenir un mínim de tres anys d’experiència. A més, segons ha explicat el director del departament d’Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Oliver, hauran d’acreditar aquesta experiència amb adolescents amb trastorns de conducta i addiccions. Ho hauran de fer tant de forma tècnica com econòmicament, i demostrar la seva viabilitat, a més del retorn de les administracions amb les quals han treballat o, fins i tot, les famílies.

També serà puntuable al concurs que es facin propostes de millora per part de l’empresa que es presenta. De fet, gran part de les modificacions que s’hauran de fer al centre es deixaran en mans de qui passi a gestionar-la. Per exemple, potenciar certs aspectes per garantir la seguretat dels usuaris, com proteccions als extintors o altres elements que poden ser perillosos a causa de la seva conducta conflictiva. L’altra part d ela puntuació serà l’oferta econòmica que es presenti. Pallarés ha assegurat que, des del ministeri, es té una idea aproximada del que es vol destinar, però que estan oberts a diverses ofertes.

Pel que fa als professionals que hi treballaran al CREI, arribaran de la mà de l’empresa adjudicatària. En aquest cas, es reclama que el 60% del personal tingui com a mínim tres anys d’experiència acreditada. Es comptarà amb educadors socials, auxiliars, un psicòleg, un director, a més d’altres professionals que “no són educadors, però intervenen en el dia a dia”. La ràtio mínima que es demana és, per a les places diürnes, d’1,6, “perquè són nois que no estan tutelats, per tant, estan al dia i faran activitats”. Per la part residencial, s’exigeixen 11 educadors socials. El contracte inicial que es farà amb aquesta empresa serà de cinc anys, i es farà una coordinació continuada amb la taula de treball creada entre els ministeris d’Afers Socials, Educació, Jusítica, Interior i Salut, “tots els que estem involucrats, on també hi haurà famílies i representants”, ha explicat Pallarés.  Així mateix, es vol fomentar la contractació de personal que sigui del país.

“No tots els adolescents que tenim fora són susceptibles de pujar, hi ha alguns que, malauradament, hauran de continuar de moment als centres terapèutics fora”

Pel que fa a aquest doble vessant que s’iniciarà al centre, el servei diürn s’ha creat amb un doble objectiu clar. D’una banda, perquè pugui ser un preventiu per no desenvolupar o agreujar conductes que ja s’estan començant a donar en alguns joves. Així mateix, perquè aquells que es trobaran en residència puguin tenir un escalafó abans de tornar a les seves cases. Una forma més “suau” de tornar a adaptar-se a la realitat, i no saltar d’un centre on estaran força controlats a un ambient familiar, que són molt diferents. Els joves que començaran el proper juny seran, en gran part, traslladats des de centres de Catalunya. Tot i això, Pallarés ha explicat que “no tots els adolescents que tenim fora són susceptibles de pujar, hi ha alguns que, malauradament, hauran de continuar de moment als centres terapèutics fora”. En aquest sentit, s’ha fet referència a aquells que tenen altres problemàtiques de salut o salut mental que disten de trastorns de conducta i addiccions, “no és aconsellable barrejar i inclús ho reflecteix la llei”.

D’altra banda, les despeses que puguin tenir els joves dintre del centre seran responsabilitat del Govern. “Pot ser que el batlle competent estableixi una pensió d’aliments”, ha apuntat Oliver, però es farà d’acord amb els recursos econòmics que pugui tenir la família. Per la part del que fa al centre de dia, s’establirà en funció de la cartera de serveis socials, i hi haurà una part econòmica que assumirà la família, però pel que fa a alimentació gran part l’assumirà també el Govern.

La part educativa del centre, es portarà una coordinació per part del ministeri. Els joves dels dos serveis, del residencial i del diürn, faran tota la seva formació, ja sigui obligatòria o posterior, per complet al CREI. Això sí, continuaran matriculats als seus centres educatius inicials i no se’ls farà un canvi de sistema educatiu. “Es farà una interlocució entre el professor del centre i el de l’escola per continuar la feina i els treballs que tinguin”, ha explicat oliver. L’edat per poder accedir s’ha ampliat fins als 21 anys, ja que es tenien reclamacions de famílies que hi havia joves que als 18 anys quedaven sense recursos ni ajuda.

Els joves que acudeixin al centre tindran, d’una banda, aquells que es mantinguin en residència, un espai de lleure exterior, on s’espera poder crear un hort, “que és una activitat molt terapèutica”. També es tindrà una primera sala interior, on hi haurà sofàs i alguna televisió, però es tindrà una segona que estarà més completa i a la qual, segons Oliver, es podrà accedir a mesura que vagin evolucionant amb la seva conducta. Es compta amb habitacions individuals i dobles, una d’elles adaptada per discapacitats. Dues aules on es podrà treballar tant a nivell teòric com tallers, una infermeria i un espai diàfan a l’última planta on, en principi, s’allotjaran, sobretot, els del servei diürn.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending