Stop Violències acusa Andorra de ser “un bastió medieval” amb una església “extremista i misògina”

L’entitat, que titlla el Principat de “teocràcia parlamentària”, revela que la manifestació del dia 25 de setembre sortirà de la Rotonda, a la capital, a partir de les onze del matí

Un moment de la manifestació del 2019, que va sortir del Prat Gran d'Encamp.
Un moment de la manifestació del 2019, que va sortir del Prat Gran d'Encamp.

La manifestació en favor del dret a l’avortament tindrà el seu punt de sortida a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella. Així ho ha anunciat l’associació organitzadora, Stop Violències, en un comunicat compartit a les xarxes social. L’escrit és molt dur contra el Principat, a qui acusa de ser “un bastió medieval a Europa” i contra l’església, a qui titlla de “misògina” i “extremista”.

Ja fa dies que l’entitat fa bullir l’olla de la mobilització que celebrarà el dia 25 de setembre per tornar a demanar als carrers la despenalització de l’avortament. Ho fa a través de les xarxes socials i amb el suport d’altres grups estrangers. Aquest dimarts, s’ha donat a conèixer el lloc on tindrà lloc la sortida de la manifestació. Serà a la Rotonda, a la capital. També se sap ja l’hora: a partir de les 11 del matí.

Un moment de la manifestació en defensa de l'avortament celebrada fa dos anys.

Relacionat

Preparen una manifestació pel dret a l’avortament el 25 de setembre

L’anunci s’ha fet a través d’un comunicat compartit a les xarxes socials. Un escrit, per cert, molt crític amb Andorra. En ell es recorda els avenços aconseguits a països com Irlanda, Argentina o Gibraltar però també s’alerta del risc que això sigui revertit “pel poder opressiu format per grups ultraconservadors”. Parlant d’Andorra, es posa en relleu que “l’avortament continua sent un delicte” i que “està prohibit en qualsevol cas, fins i tot per violació” i encara que la víctima sigui una menor.

Per això, no dubten a assegurar que el Principat és “el bastió feudal d’Europa” i de lamentar que “l’església més extremista i misògina mai se’n va anar”. De fet, afirmen que es tracta “d’una teocràcia parlamentària” amb “el bisbe de la Seu com a cap d’Estat”.

Una de les mobilitzacions -a la imatge una d'organitzada per Stop Violències- a favor de despenalitzar l'avortament.

Relacionat

Stop Violències defensa que l’avortament “és un dret fonamental i universal”

Malgrat aquestes paraules, Stop Violències deixa clar que en cap moment va contra cap creença religiosa. “El problema no és la religió sinó els qui des del seu poder l’usen per a manipular i segrestar els nostres drets”, apunten. I això, entenen, és el que ha passat a Andorra, a qui titllen de “reflex del somni neoliberal, neocapitalista, misogin i antidrets, legitimat per a ser violent amb les dones”. Arriben a assegurar que “les lleis d’avui dia ens infantilitzen, ens releguen a un paper secundari dins la societat, ataquen els nostres cossos i els nostres drets més fonamentals”.

Després d’exposar tot aquest argumentari, és quan fan la convocatòria pel 25 de setembre, emmarcada en el Dia Internacional pel Dret a l’Avortament, que se celebra el dimarts següent. Una data que, remarquen, “no sols la fem per les dones que vivim a Andorra, sinó per totes en el món”.

Comentaris (12)

Trending