Les noves instal·lacions del Servei de Trobada Familiar facilitaran les declaracions dels infants

En aquest nou espai s’ha habilitat una sala amb un vidre unidireccional, mesura que s’ha pres dintre del marc del Procediment d’Actuació Immediata en casos de sospita d’abús, agressió sexual o maltractament

Jordi Olivé a la sala on es troba el vidre unidireccional
Jordi Olivé a la sala on es troba el vidre unidireccional

El Servei de Trobada Familiar (SFT) s’ha traslladat a l’edifici Prada Casadet, concretament, a la planta on anteriorment hi era l’Àrea de Joventut i Voluntariat. En aquest espai, molt més ampli que el que disposava a Clara Rabassa, hi haurà diverses habitacions que tindran usos concrets. Entre elles, una de les sales s’hi destinarà per a les declaracions dels infants, i compta amb un vidre unidireccional. D’aquesta manera, i estant presents batlles, advocats, policies o psicòlegs forenses, a més de quedar tot enregistrat, es disminuiran les vegades que el menor ha de comparèixer en cas de sospita d’abús, agressió sexual o maltractament.

“El que hem fet ha sigut ampliar el dispositiu que ja teníem anteriorment per tal de donar una assistència molt més personalitzada i diferenciada també en funció de les franges d’edat”, ha indicat el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. Aquesta especialització en cadascuna de les àrees d’edat es donarà gràcies a les diferents sales que s’han adaptat a les necessitats d’aquests infants que les faran servir. Concretament, es comptarà amb tres sales de visita, un petit office i una terrassa exterior.

Les sales de visita s’han especialitzat per tenir una funció concreta. Una d’elles serà la ja mencionada per a fer declaracions i, a més, tindrà un segon ús que serà per als intercanvis de nens entre progenitors. L’altra està totalment equipada per a acollir als nens de primera infància i, l’última, més menuda serà destinada per als encontres dels adolescents. A l’office podran fer petites menjades i compartir moments preparant-les. Filloy ha remarcat que aquestes instal·lacions es van començar a utilitzar a principis de mes, i que la resposta de les famílies ha sigut molt positiva.

Jordi Olivé, director del departament d’infància i adolescència ha indicat que, amb aquest canvi d’espai, no s’han augmentat les persones que hi treballaran al servei. A més, respecte a les sales especialitzades per a intercanvis, ha assenyalat que “així garantim el fet de visita, però també garantim l’execució de l’ordre d’allunyament entre els progenitors”. En el cas que algun nen no acudeixi a la seva cita d’intercanvi o cita, Olivé ha assegurat que, des del servei s’inicia un protocol d’alerta i que es treballa directament amb els pares dels menors.

Jordi Olivé a la roda de premsa.

Relacionat

Afers Socials intervé en menys casos d'infants al 2020 a causa del confinament

Olivé també ha recordat que, durant el 2020, s’han atès 58 infants i adolescents, 19 dels quals corresponen a casos nous i la resta són expedients en seguiment d’anys anteriors. Pel que fa a la tipologia de les visites realitzades l’any passat, 412 són visites supervisades, 46 intercanvis i 33 visites tutelades. El psicòleg forense va realitzar 7 expedients, dels quals 6 són de presumptes abusos sexuals a menors i 1 expedient de presumpte episodi de maltractament físic.

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending