Afers Socials intervé en menys casos d'infants al 2020 a causa del confinament

S’ha detectat, a més, un augment en el nombre d'adolescents, que han sigut els que més dificultat han tingut per assumir la situació, veient agreujades les conductes de risc i un empitjorament de trastorns psicològics ja presents

Jordi Olivé a la roda de premsa.
Jordi Olivé a la roda de premsa. Govern d'Andorra

La Covid-19 ha afectat als infants en risc d’Andorra, més enllà de la mateixa malaltia. Afers Socials ha enregistrat una davallada de les actuacions en la franja d’edat dels 0 als 6 anys. Malgrat que podria ser una bona xifra, aquesta situació s’ha donat a causa del confinament, que va impossibilitar la detecció i actuació en alguns casos. Així mateix, el departament ha detectat que els adolescents han sigut els que més dificultats van tenir per assumir la situació sanitària. Tot i que no han augmentat les conductes conflictives, s’han agreujat, com també s’han empitjorat els trastorns psicològics i l’ansietat ja presents.

En total, al 2020 s’han donat d’alta 48 expedients nous d’intervencions a menors en Andorra. En aquests casos, s’ha notificat una davallada important dels infants de 0 a 10 anys, que normalment s’enregistraven xifres homogènies. Jordi Olivé, director del departament d’infància i adolescència, ha indicat que s’està treballant per estar preparats en cas que, amb la nova normalitat i la relaxació de les mesures sanitàries, es disparen les intervencions. “Estem apostant per la prevenció de situacions de risc i estem incloent nous recursos perquè els nens els tinguin a l’abast”, ha indicat Olivé.

Respecte als adolescents, les xifres han augmentat notablement, fins a un 110% de casos recollits per Afers Socials. Olivé ha indicat que aquesta franja d’edat ha sigut la que més ha patit el confinament, patint més ansietat i veient agreujats trastorns psicològics previs. Aquests joves han pogut, telemàticament, traslladar els seus casos i ser ajudats. Respecte a les conductes de risc, Olivé ha explicat que no han augmentat, però sí que s’han complicat. Un 16% d’aquests menors han sigut intervinguts per situacions corresponents a l’edat, com relacions tòxiques o consum d’estupefacients. El 42% pertanyen a negligències greus per part dels progenitors. “En aquests casos el que intentem és treballar amb els pares mitjançant plans d’atenció familiar, per mantenir als nens al domicili”.

Per altra banda, relacionat amb les adopcions i acollides, Olivé ha volgut destacar que, a Andorra, el nombre de famílies és superior al nombre d’infants que requereixen aquesta ajuda. “Aquestes dades ens diferencien de la resta de països i és molt notable. Així i tot, continuarem fent campanyes per augmentar la nostra borsa d’acolliment”, ha explicat Olivé.

Respecte a les mesures preventives, Milà i Olivé han recordat el telèfon 175, posat en marxa a finals de 2020 per orientar i acompanyar la ciutadania davant de situacions de desprotecció. Així com la prova pilot d’Units, un nou programa de detecció precoç de situacions de risc centrar en menors d’entre 0 a 12 anys.

 

Comentaris

Trending