El SAAS comunica la destitució a la fins fa poc coordinadora del Cedre i ella respon amb una baixa

L’organisme també ha retirat la tasques de planificació a les dues integrants de recursos humans de la institució que fins ara les realitzaven entre múltiples queixes

Mercè Escrig, al centre de la imatge, durant una visita del cap de Govern i el ministre de Salut al Cedre.
Mercè Escrig, al centre de la imatge, durant una visita del cap de Govern i el ministre de Salut al Cedre. ARXIU / SFGA

La fins fa poc coordinadora del Cedre Mercè Escrig ha respost amb una baixa laboral a l’anunci de la direcció general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que seria destituïda del càrrec i que se li oferia la continuïtat a la institució però com a infermera rasa, que és la seva formació de base. Per ara, la direcció del centre sociosanitari la continuarà assumint Anna Xandri, que s’hi podria consolidar amb el suport d’altres professionals de la casa.

Escrig feia molts mesos que estava envoltada de polèmica. De fet, molts professionals del Cedre l’assenyalaven obertament com a responsable primera del mal ambient que es vivia al centre residencial. La poca empatia, com a mínim, d’aquesta professional de la salut que va arribar a Andorra fa uns quants anys per assumir la direcció d’infermeria del SAAS i que ha anat passant per diferents àrees no sense generar com a mínim diversitat d’opinions hauria estat un focus de tensió.

Enmig de la crisi sanitària i sent ja el Cedre un dels principals focus d’infecció -amb diverses defuncions per la Covid-19 entre els seus usuaris-, Escrig va ser relegada a un segon pla. Mesos abans se l’havia obert i tancat un expedient per les queixes d’una part del personal i enmig del malestar que es vivia al centre, tant laboral com de gestió de l’equipament. Però el treball de camp fet per l’assessora externa Montserrat Alsina i, sobretot, les decisions adoptades per Escrig en l’inici de la pandèmia ho van fer saltar tot pels aires.

-

Relacionat

La infermera Anna Xandri reforça la coordinació del Cedre per la crisi sanitària

A final de març, el ministeri de Salut reconeixia que havia situat la infermera fins llavors coordinadora d’atenció primària del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Anna Xandri, com a reforç en la coordinació del Cedre. De facto era el relleu d’una Mercè Escrig que durant uns dies, i aprofitant que tenia festius acumulats, va agafar un període de repòs. Xandri, amb altres professionals com Eva Heras, han anat assumint el control del Cedre amb la confiança de la direcció del SAAS i del ministeri.

Escrig va tornar al Cedre però sempre en un paper de segona línia que mai ningú no va tenir clar, tot i que continuava estant al dia de la immensa majoria de situacions que es donaven al centre i també se li feien fer algunes tasques d’enllaç amb les famílies dels usuaris. Finalment, fa pocs dies el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, li hauria anunciat la decisió formal de destituir-la del càrrec i de tornar-la, si ho acceptava, a una posició d’infermera rasa quan en la institució s’especulava que s’estava buscant una sortida a Escrig en departaments com podia ser el de compres.

Façana del centre sociosanitari El Cedre.

Relacionat

La gestió de la crisi al Cedre obre la caixa dels trons a la comissió d'Afers Socials

Davant ‘l’oferiment’ rebut, Escrig, segons les diverses fonts consultades, hauria respost amb una baixa mèdica laboral, amb la qual cosa ara per ara no es pot adoptar cap decisió ferma i definitiva. No és la única persona amb responsabilitats dins del SAAS que és apartada de les seves funcions arran de la gestió de la crisi sanitària. A les dues infermeres encarregades de la planificació també se’ls ha retirat aquesta responsabilitat malgrat mantenir-les al departament de recursos humans. La planificació que elaboraven generava diverses tensions atès que una part del personal tenia clar que s’afavoria determinades persones.

Etiquetes

Comentaris (20)

Trending