El PS vol que el Codi de Relacions Laborals també s’apliqui als treballadors forans subcontractats

La formació alerta dels problemes que suposa “l’abús” i la “precarietat” de les autoritzacions per tasques temporals i defensa que “cal garantir” que es podrà “inspeccionar” que les condicions d’aquests empleats tenen “els nostres estàndards mínims”

Salazar, amb Gerard Alís, van denunciar fa unes setmanes la situació en una roda de premsa.
Salazar, amb Gerard Alís, van denunciar fa unes setmanes la situació en una roda de premsa. G. P.

El PS ha expressat la preocupació que els genera el que consideren “un abús” de les autoritzacions d’immigració per treballs temporals, emprades, especialment, a la construcció. El primer secretari, Gerard Alís, ha lamentat que s’han convertit “en un colador” per defugir els drets laborals de la normativa andorrana. Per la seva banda, la consellera general Judith Salazar ha lamentat que, a més, es genera “precarietat”. Justament, per això, es vol un canvi al Codi de Relacions Laborals perquè els estàndards que marca també s’hagin de complir per aquests treballadors.

La parlamentària ha desgranat el problema que, ha recordat, ja va ser objecte d’un debat en la sessió de preguntes a Govern de la setmana passada al Consell General. Ha posat en relleu que, en els darrers temps, al partit i al grup s’han rebut queixes per aquesta situació: aprofitant aquesta mena d’autoritzacions, previstes inicialment per “petits treballs tècnics” i quan no es trobi mà d’obra al país, s’acaba portant treballadors de fora. I, més darrerament, de països on “els estàndards laborals són inferiors”, però aquest són els que s’acaben aplicant, lamenten, mentre l’empleat en qüestió està al país. “Abaratim la mà d’obra”, ha avisat Salazar, que ha denunciat “s’està fent un ús que estira massa la Llei d’immigració”. Més contundent ha estat Alís, que ha parlat directament de “colador per evitar aplicar drets laborals”.

Per això, i anticipant-se a la proposta feta pel cap de Govern, Xavier Espot, ara fa uns dies, el grup parlamentari ja ha presentat una mesura que, al seu entendre, pot solucionar en part la situació. Aprofitant que està a tràmit la llei d’economia digital, s’ha presentat una esmena per modificar l’article 1, el que regula l’àmbit d’aplicació, del Codi de Relacions Laborals. Es vol que també reguli aquests contractes, malgrat que s’hagin signat a un altre país.

Operaris del sector de la construcció.

Relacionat

Espot admet els problemes que generen algunes subcontractacions a la construcció

“Si presten el servei a països que no són el seu, hem de garantir que tindrem capacitat d’inspeccionar que les relacions laborals són conformes a la nostra normativa”, ha explicat la consellera general. Salazar avisa que, actualment, Inspecció de Treball “no té competències” per fer-ho en el cas d’aquests empleats. Per això, amb el canvi legal es vol que “les tingui per bloquejar aquestes fugides d’estudi”.

Salazar ha enviat un missatge clar als consellers de la majoria. “Recordem que amb l’esmena no fem res més que el que ens va demanar el cap de Govern; situem un problema però també aportem una solució”. I aquesta és que “el Codi ha d’assegurar que totes les relacions laborals que es donen al país compleixin un mínim que s’ha de garantir”. De fet, simplement és el que succeeix a tots els Estats de la Unió Europea.

Tant la parlamentària com el dirigent de la formació han posat en relleu els problemes a múltiples àmbits que provoca la situació. Pel que fa als treballadors, hi ha una enorme “precarització” perquè acaben cobrant salaris “molt per sota” dels empleats del país. I, de retruc, això suposa “competència deslleial per a les altres empreses, que no poden presentar propostes de pressupost per a obres tan baixes”. Alís, de fet, ha recordat que tampoc cotitzen a la CASS i, per tant, “el que aquests negocis consideren ara un benefici, a llarg termini serà molt perjudicial per al país”.

Malgrat això, admeten que, al seu entendre, no s’està incomplint cap llei ni cometent cap delicte. “No hi ha una il·legalitat”, ha explicat Salazar que, però, ha reclamat que “potser som nosaltres els que hem de reflexionar sobre si la normativa dona satisfacció al que es pretén”. En aquest sentit, ha argumentat que “quan hi ha disfuncions, l’obligació dels legisladors és detectar-les i solucionar-les”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending