Espot admet els problemes que generen algunes subcontractacions a la construcció

El cap de Govern reconeix que la voluntat inicial amb els “treballadors desplaçats” era que vinguessin de països de la UE amb normatives laborals equiparables, fet que ara, en molts casos, no es produeix i accepta que “potser cal fer canvis normatius”

Operaris del sector de la construcció.
Operaris del sector de la construcció. Toni Solanelles

El cap de Govern ha admès que toca fer “una reflexió” sobre la possibilitat, prevista al Codi de Relacions Laborals, d’emprar, en segons quins supòsits el que es coneix tècnicament com a “treballadors desplaçats”. És a dir, persona d’empreses foranies subcontractades que venen al país a fer tasques concretes. Els darrers temps, la procedència està sent de fora de la Unió Europea i de països amb legislacions laborals més laxes. Espot ha reconegut que això pot suposar “distorsions” i s’ha mostrat obert a plantejar possibles canvis en la normativa.

La qüestió s’ha abordat durant la sessió de control a Govern celebrada al Consell General, posada sobre la taula per la socialdemòcrata Judith Salazar. La parlamentària ha advertit que en alguns casos els treballadors que venen al país “tenen condicions molt inferiors” a les que s’exigeixen Andorra i que això, de retruc, també pot suposar “una distorsió de la competència entre empreses andorranes”. A la vegada, s’ha mostrat preocupada pel control que es pot fer des del departament d’Inspecció de Treball.

Torres al Clot d'Emprivat.

Relacionat

El PS s’interessa per les condicions dels obrers de les torres del Clot d’Emprivat

El cap de l’executiu ha recordat que l’actual Codi de Relacions Laborals “es va aprovar pensant, pel que fa als desplaçaments, en buscar gent dels països de l’entorn, de la Unió Europea, amb estàndards laborals similars als nostres”. El problema, però, ha arribat “darrerament amb l’escassetat de mà d’obra”. Al seu entendre, “es recorre a països més llunyans perquè als del voltant tampoc hi ha”. I, cert, “en alguns casos amb normatives incompletes i no tan garantistes”.

Per això, ha reconegut que “això planteja un problema i haurem de fer una reflexió”, advertint, però, que “no és una problemàtica senzilla” i que cal afinar. El risc, ha apuntat, és que “hem d’establir mecanismes per no produir competència deslleial entre les nostres empreses però també tenir en compte que, sense aquesta opció, molta de la seva activitat potser es veuria hipotecada”.  

Espot ha advertit que “si han signat un contracte a l’estranger” no és tan clar que se’ls pugui forçar a aplicar les regulades al país. Amb una excepció ben clara: tot el que marca la Llei de seguretat i salut en el treball. En aquest cas, ha apuntat, inspecció de treball sí que hi pot intervenir. A banda, ha remarcat que hi ha uns requisits clars per aquests desplaçats, com ara la presentació del contracte de treball o dels antecedents penals. I aquests sí que es poden analitzar, en aquest cas des del servei d’Immigració.

Els operaris de la construcció mantenen, per norma general, el poder adquisitiu.

Relacionat

Torna l’activitat a la construcció amb dubtes sobre la contractació d’operaris per a les torres

De fet, el cap de Govern ha explicat que “a través de la policia i dels inspectors d’immigració es verifica si s’estan més temps de compte, si porten els antecedents o si se segueixen els requisits que estableix la norma”. En les darreres setmanes, ha revelat, “s’han engegat dos controls específics en aquest àmbit”.

Malgrat això, s’ha mostrat obert “a parlar sobre si cal incrementar els controls o fer alguna modificació de la norma”, vist que la situació “és diferent de la que teníem fa quatre anys”. En aquest sentit, ha allargat la mà a l’oposició socialdemòcrata per si “ens volen fer arribar algunes propostes”.

Comentaris (5)

Trending