El PS veu en la reducció de la cessió obligatòria una invitació als comuns a “no complir la llei”

Els socialdemòcrates consideren que la proposta és una “involució” en matèria d’urbanisme i volen intentar fins al darrer moment suprimir-la del text de mesures urgents pel mercat de lloguer

Roger Padreny i Carles Sánchez, durant una roda de premsa.
Roger Padreny i Carles Sánchez, durant una roda de premsa. PS

El Partit Socialdemòcrata no troba adient que els comuns puguin rebaixar fins al 0% el percentatge de cessió a aquells promotors que vulgui construir habitatge de lloguer. Consideren que suposa fer marxa enrere pel que fa a política d’urbanisme. De fet, entenen, fins i tot, que suposa “convidar” a les corporacions parroquials a “no complir les lleis”. Per això, intentaran suprimir fins al darrer moment aquesta disposició de la llei que vol ampliar les mesures per intentar donar aire al mercat immobiliari.

La problemàtica del lloguer tornarà a protagonitzar una sessió del Consell General. Serà dijous, amb el debat de la llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments i de millora del poder adquisitiu, el text que vol adoptar diferents iniciatives per afavorir l’accés a l’habitatge. Una discussió que es preveu llarga, ja que el PS ha decidit presentar diferents reserves d’esmena per portar al ple propostes de modificació del text que van ser refusades durant el treball del text en comissió. Entre elles, la que fa referència a la possibilitat que un comú decideix no cobrar res en concepte de cessió si un projecte de construcció es vol destinar a pisos en règim d’arrendament.

A l’entendre de la formació, no es tracta pas d’una mesura adequada i, per això, com ha explicat el conseller general Carles Sánchez “volem la seva supressió”. Així, ha indicat que suposa “una involució perquè suprimeix estàndards fixats fa vint anys” i, a més, consideren que “és una política d’habitatge pobra que es bassa en la rebaixa”. També entenen que “es convida als comuns a no acomplir les lleis” i que “es desnaturalitza l’objecte pel qual es va legislar” a la Llei d’Urbanisme.

Un instant del debat al ple del Consell.

Relacionat

“Jo la tinc més llarga”

La formació també portarà al ple altres esmenes presentades i no acceptades com l’ampliació de la pròrroga per aquells contractes que finalitzen l’any vinent. En les seves propostes de modificació, es demanava que l’allargament fos equivalent als anys inicials marcats al document, fet que volia dir a la pràctica fins a cinc anys.

Un altre punt que es discutirà al ple és la creació d’un registre específic amb tots els contractes d’arrendament existents al país. “Considerem que és una eina necessària per efectuar i portar endavant polítiques púbiques d’habitatge i actualment no la tenim”, ha argumentat Sánchez, tot afirmant que “ens donaria dades com ara el preu”.

Roger Padreny i Carles Sánchez, durant la roda de premsa.

Relacionat

El PS vol crear un registre dels contractes de lloguer que permeti tenir un índex de preus

En canvi, en la negociació en comissió s’ha pogut acordar la incorporació a la taula de l’habitatge de representants de l’Associació de Consumidors i del Fòrum Nacional de la Joventut. També s’ha tancat el pacte perquè el Govern hagi d’elaborar un pla d’habitatge.

Tot i aquests dos darrers punts, des de la bancada socialdemòcrata s’ha deixat clar que no es comparteix la llei defensada per la majoria. “Hi ha dos models”, ha indicat el parlamentari Roger Padreny. “Un, el nostre, que aposta per una política pública d’habitatge amb implicació dels poders públics i un que ho deixa tot en mans del mercat”, ha comentat, tot posant en relleu a “on ha portat aquest darrer”. 

Etiquetes

Comentaris

Trending