El PS vol crear un registre dels contractes de lloguer que permeti tenir un índex de preus

La formació presentat una esmena a la totalitat amb un text alternatiu a la llei de mesures urgents sobre l’habitatge que també inclou una pujada més forta de la prevista pel Govern de salari mínim i pensions

Roger Padreny i Carles Sánchez, durant la roda de premsa.
Roger Padreny i Carles Sánchez, durant la roda de premsa. PS

El Partit Socialdemòcrata considera que la problemàtica de l’habitatge requereix accions més decidides que no pas unes mesures urgents. Per això, ha presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu. Ho fa, a més, amb un text alternatiu que preveu allargar les pròrrogues dels contractes que finalitzen l’any vinent i crear ja un registre d’aquestos per poder tenir dades, entre les quals un índex de preus, amb el qual poder fer polítiques adequades a la situació.

Fa temps que el PS ha deixat clar que la forma amb la qual considera que s’ha d’abordar el problema del cost de l’habitatge, especialment el de lloguer, allunyada de la coalició de Govern. Aquestes diferències es posen de manifestat en el projecte legislatiu alternatiu que s’ha presentat al text. Un dels punts claus de la llei socialdemòcrata és la creació immediata d’un registre dels contractes de lloguer que permetria tenir en un termini breu de temps un índex de preus i més dades per, segons ha explicat el conseller general Carles Sánchez “introduir eines de control i gestió del parc d’habitatges”. Es tracta, ha assegurat, d’un mecanisme que cal tenir de “manera urgent”.

Els socialdemòcrates consideren que el registre permetria tenir un índex de preus amb el qual tenir una “eina de control i gestió del parc d’habitatges”

Així, l’article 3 del text alternatiu estableix la creació d’aquest registre “en el qual han de ser objecte d’inscripció les dades corresponents a contractes subscrits entre la part arrendadora i la part arrendatària referents a immobles destinats a l’ús d’habitatge i situats al Principat d’Andorra”. Aquesta tindria caràcter obligatori i a la informació també hi podrien accedir els comuns.  

Aquest canvi suposaria que, segons Sánchez, “ja tindríem informació estadística, que ens permetria fer un índex de preus”. El parlamentari ha defensat que seria “un instrument troncal” que “resoldria la situació d’indefinició que provoca el fet de no conèixer els preus”. Així, “el registre ens permet prendre decisions. Quines? Hem de conèixer la informació”.  

El text alternatiu presentat pels socialdemòcrates també preveu allargar la pròrroga dels contractes que finalitzen l’any vinent. Es vol que aquest allargament pugui ser “per un període temps equivalent al contracte rescindit o a les seves pròrrogues, essent un any com a mínim”. És a dir, si l’acord esgotat era, per exemple, de cinc anys, la renovació es faria per aquest termini.

El PS vol que grups parlamentaris, sindicats, joventut i l’Associació de Consumidors estiguin representats a la taula d’habitatge

La formació també proposa canviar la composició de la taula d’habitatge, donant entrada a grups parlamentaris, sindicats, el Fòrum de la Joventut i l’Associació de Consumidors. “Són actors que ara no estan representats”, ha explicat el conseller general Roger Padreny. També es proposa la creació d’un Pla pel dret a l’habitatge, “elaborat amb actors públics i privats” i que ha de servir per “promoure una nova planificació” per fer “mesures reals d’habitatge i no més urgents”.

El text del PS també és més ambiciós amb l’increment del salari mínim. Així, demana que creixi fins al 55% del mitjà el 2021 i el 60% el 2022. D’aquesta forma, remarquen els socialdemòcrates, es compliria el que estableix la Carta Social Europea. També es vol anar més enllà en l’actualització de les pensions més baixes, introduint-hi un increment del 8,3%. Aquest, han explicat Sánchez i Padreny, seria l’equivalent d’una tretzena paga i compliria una vella reivindicació del col·lectiu de la gent gran.

Des del PS, es defensa, com ha comentat el parlamentari escaldenc que “la llei és una oportunitat per plantejar noves mesures que estructurin solucions”. Per la seva banda, Padreny ha afirmat que “volem respondre a les demandes de la gent amb polítiques que suposin un canvi real”. I és que, ha remarcat, “calen accions que resolguin l’arrel del problema i no pas més mesures urgents”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending