El PS alerta que apujar els sous i els lloguers per igual només provocaria més inflació

El president del grup parlamentari, Pere López, insta a Govern a prendre la decisió com abans millor i adverteix que seria “injustificat” que les rendes s’incrementessin tant com els salaris

Pere López en seu parlamentària.
Pere López en seu parlamentària. Toni Solanelles

El Partit Socialdemòcrata considera que una de les mesures que es poden aplicar per contenir l’actual espiral inflacionista és limitar la pujada dels lloguers. Des de la formació, es reclama a Govern que, com abans millor, es fixi tant l’increment salarial com el de les rendes. I que aquest segon quedi per sota del que s’implementi als sous. Així ho defensa el president del grup parlamentari, Pere López.

El líder defensa, en primer lloc, que és necessari definir, abans de final d’any, tant els incrementes salarials com la revisió dels preus dels lloguers. Aquest és el motiu de la pregunta formulada perquè sigui resposta al Consell General el pròxim dia 10. El que té clar López és que aplicar el mateix percentatge a rendes i salaris seria “un error de gran calat a nivell econòmic” perquè d’aquesta manera s’alimenta una “espiral inflacionista”.

Així, el president del grup parlamentari socialdemòcrata entén que l’habitatge globalment no s’hauria de veure afectat per la inflació -només els serveis, el manteniment, assegurances o reparacions -, ja que el preu del lloguer ve determinat, en la seva major part, pel cost de la construcció, en gran part dels casos ja amortitzat. Per això, López defensa que “la palanca per contenir l’espiral inflacionista” són els preus dels lloguers, que cal que “creixin de manera moderada” mentre que els salaris ho han de fer molt per sobre, ja no només per recuperar poder adquisitiu sinó també per fer front a l’augment del cost de diferents productes bàsics i d’alimentació.

El PS deixa clar que seria “del tot injustificat” permetre, en el moment actual, un augment significatiu dels lloguers quan aquests ja es troben en nivells massa elevats. També es posa en relleu que el gruix del cost per als propietaris no es veu afectat per la inflació vigent al consistir en inversions realitzades en el passat, en gran part amortitzades, sinó ja totalment. Per tant, qualsevol pujada estaria fora de lloc i, a més, s’alerta que “seria “un element que generaria futurs increments de preus i novament pèrdua del poder adquisitiu per a les famílies i les professionals i empresaris”.

Per a López, la decisió és “la més important d’aquest final de legislatura i gairebé per als propers anys”. Per això, reclama que “és el moment que el Govern demostri que sap fer balança i estar a l’altura del que el moment demana”.

Comentaris (5)

Trending