Els pisos resultants de la compra d’edificis per part de Govern hauran de tenir 60 metres quadrats

La preselecció de les propostes rebudes es valorarà segons criteris com ara la situació, l’eficiència energètica o l’antiguitat de l’edifici i la taxació la farà un únic despatx d’arquitectes

Edificis a Andorra la Vella.
Edificis a Andorra la Vella. Toni Solanelles

Govern vol que els pisos resultants del procés per comprar o arrendar edificis i poder destinar-los a lloguer a preu assequible tinguin un mínim de 60 metres quadrats de superfícies. Així es desprèn del plec de bases del procediment, que s’ha iniciat aquest dimecres. Fins al 15 de desembre hi ha temps per presentar propostes. Totes les que siguin selecciones, seran taxades per un únic despatx d’arquitectes, que no podrà haver estat vinculat amb els immobles anteriorment.

El procés s’ha encetat aquest dimecres amb la publicació al BOPA del concurs públic convocat per a l’ocasió. Tal com es va explicar, una primera fase s’allarga durant un mes. En aquest temps, Govern espera rebre propostes de propietaris, prioritzant edificis sencers fins i tot aquells que hagin tingut anteriorment un ús turístic, tot i que no es descarta comprar habitatges disseminats.

Víctor Filloy, durant la presentació del programa.

Relacionat

Govern prioritza la compra d’edificis sencers per destinar-los a lloguer a preu assequible

Després, es farà una primera selecció. S’atendrà a diversos criteris, com queda especificat en el plec de bases. Entre ells, la situació dels edificis proposats, l’antiguitat, l’estat de conservació, l’accessibilitat o l’eficiència energètica. Els escollits se sotmetran a una taxació doble: per un costat, el seu valor; per l’altre, el cost de les reformes necessàries. Des del Govern ja s’avisa que ses contractarà “un únic despatx d’arquitectura” amb “expertesa notòria en l’àmbit de la taxació pericial immobiliària”. D’aquesta forma, es mantindrà “un mateix criteri de valoració”.

A partir d’aquesta segona fase, els propietaris hauran de presentar les seves ofertes de compra o arrendament. A l’hora de valorar-les, el preu suposarà el 80% de la nota en el procés d’adjudicació. El 20% restant sortirà d’altres aspectes. I és d’aquí on es pot extreure una conclusió: els pisos que s’obtinguin hauran de tenir una superfície entorn els 60 metres quadrats. És el barem que s’ha fet servir per parlar d’un dels criteris: el nombre d’habitatges resultants de la reforma. Així, entre 41 i 50 pisos atorgarà 10 punts mentre que, per exemple, entre 11 i 20, només 4. També es valorarà si hi ha aparcament o els “equipaments i serveis generals” i l’accés a transport públic pròxims.

La compra (si s’escau) es formalitzarà, lògicament, davant notari via escriptura pública. S’haurà de fer en un termini no superior a 60 dies des de la data de l’acord d’adjudicació. També s’avisa que el pagament “serà fraccionat atenent la disponibilitat pressupostària”, que cal recordar que per a la compra és d’11 milions d’euros distribuïts entre enguany i el 2024.

Comentaris (11)

Trending