La pandèmia segueix enfonsant els ingressos de la CASS i disparant les despeses

Durant el primer trimestre, la parapublica ha vist com queia la recaptació per cotitzacions tant a la branca general com a la de jubilació al mateix temps que el que ha de pagar en prestacions creix de forma significativa

Façana principal de la seu de la CASS.
Façana principal de la seu de la CASS. Toni Solanelles

Al llarg del primer trimestre de l’any, la pandèmia va continuar impactant de forma important els comptes de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Per una banda, els ingressos per cotitzacions, en comparació amb el mateix període del 2020, van patir una forta davallada. En canvi, les despeses tant en prestacions com en atenció sanitària, es van disparar.

Així es posa de relleu en la liquidació pressupostària que ha validat el consell d’administració de la parapública, uns comptes clarament marcats per la crisi del coronavirus. Per un costat, es veuen els efectes d’una temporada d’hivern gairebé sense activitat turística, el que es tradueix en una escassa contractació de treballadors temporers. I això es tradueix en un descens generalitzat dels ingressos per cotitzacions.

A la branca general, es va recaptar només 32,1 milions d’euros sumant el que paguen els empleats per copte aliè i els autònoms. Això suposa un 7,2% menys que els prop de 34,6 d’un any enrere. La caiguda és encara més forta en els ingressos de la branca jubilació. Els 35,7 milions d’euros rebuts entre gener i març suposen un 10,5% menys del que s’havia ingressat el 2020. I és que, cal tenir en compte que, a banda de la davallada d’assalariats, aquesta branca també es veu afectada pel fet que els treballadors en ERTO no hi cotitzen.

A aquesta davallada significativa de la recaptació, s’ha de sumar la pujada, fins i tot més forta en segons quins casos, de la despesa. També, en gran part, per culpa de la Covid-19. És el cas del que s’ha destinat a prestacions sanitàries, que ascendeix a 27,6 milions d’euros, el que representa un 17,8% més que durant el mateix període del 2020 (23,43). En les prestacions econòmiques, també hi ha un increment: un +12,4% fins als 18 milions.

Pel que fa a les despeses de la branca jubilació, el que ha hagut d’abonar la CASS també ha crescut. Per pensions contributives, s’han abonat 28,4 milions, un 8% més que el primer trimestre del 2020. A banda, s’han pagat 1,5 milions en pensions no contributives, tot i que, cal recordar, aquesta partida la finança Govern.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending