La pandèmia fa baixar un 30% els excedents de la branca de jubilació

Entre gener i setembre de l’any passat, la CASS va transferir només 20,9 milions d’euros al fons de reserva, pels prop de 30 del 2019, diners que han compensat les pèrdues als mercats internacionals

Albert Font i Jordi Cinca, màxims responsables de la CASS i el fons de reserva.
Albert Font i Jordi Cinca, màxims responsables de la CASS i el fons de reserva. G. P.

La pandèmia també està deixant sentir els seus efectes en la guardiola de les pensions. I ho fa des de dos punts de vista. Per un costat, amb les pèrdues per la situació als mercats, tot i que bona part de les sofertes a inicis del 2020 s’han pogut recuperar. Per l’altre, la forta davallada de les transferències que la Caixa Andorrana de Seguretat Social els fa en conceptes d’excedents de la branca de jubilació, amb una caiguda superior al 30%.

Es pot dir que el fons de reserva resisteix l’embat del coronavirus, sí; però no pas que en surti indemne. Amb dades a 30 de setembre del 2020, el patrimoni ascendia a 1.403,6 milions. Això suposa un increment en comparació als 1.391,7 que hi havia a 31 de desembre del 2019. És a dir, 11,9 milions d’increment.

Ara bé, aquesta evolució és deu únicament a les transferències rebudes des de la CASS. La parapública envia al fons els excedents que encara té la branca jubilació. És a dir, la diferència entre el que ingressa per cotitzacions i el que paga en pensions. Entre gener i setembre del 2020, es van transferir 20,9 milions. La dada, però, suposa una considerable davallada en comparació a la del mateix període del 2019. Llavors, va ser de gairebé 30 milions. Per tant, més d’un 30% de decrement.

Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons.

Relacionat

El fons de reserva preveu una sensible reducció dels excedents de la branca jubilació el 2021

En aquest punt, influeix el fet que, per una banda, el que la CASS paga en pensions ha pujat. També, però, s’ha de comptar que els ingressos per cotitzacions de jubilació han caigut, a causa, per una banda, dels assalariats que s’han quedat a l’atur i, per l’altra, dels que estan en ERTO. Cal recordar que, en aquest darrer cas, Govern només assumeix el pagament a la branca general.

Albert Font i Jordi Cinca, durant la roda de premsa.

Relacionat

El fons de reserva, a punt de fer les paus amb el coronavirus

Tot i això, els 20,9 milions transferits al fons ajuden a compensar les pèrdues causades per l’impacte de la pandèmia als mercats, que van arribar a ser properes al 8% del patrimoni: més de 100 milions d’euros en el primer trimestre del 2020. Posteriorment, però, s’ha pogut recuperar una gran part, gràcies a la millora registrada des de l’abril. A 30 de setembre, la rendibilitat del fons queia només un 0,59%. És a dir, una davallada de valor de tot just uns nou milions.

Etiquetes

Comentaris

Trending