El fons de reserva preveu una sensible reducció dels excedents de la branca jubilació el 2021

Es calcula que la transferències de la CASS seria tot just de 27,9 milions, un 27% inferior a la prevista el 2020, per l’increment de les pensions a pagar i l’efecte de la crisi sanitària

Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons.
Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons. Liberals d'Andorra

La guardiola de les pensions creixerà l’any vinent, sí. Però ho farà a un ritme molt menor al dels darrers anys. Almenys així ho preveuen tant la CASS com el mateix fons de reserva de jubilació. S’estima que els excedents de la branca vellesa que es traspassaran al llarg del 2021 a l’FRJ seran tot just de 27,9 milions, sensiblement inferiors als dels darrers anys. Els motius? Bàsicament dos: l’increment del pagament de prestacions i l’efecte de la crisi del coronavirus.

Així ho indiquen totes dues entitats en els seus respectius pressupostos per a l’any vinent, enviats per a la seva tramitació al Consell General. Així, l’FRJ ha elaborat els seus comptes preveient una transferència de capital provinent de la branca de jubilació de la CASS de tot just 27,867 milions. Cal tenir en compte que, en el pressupost pel 2020 (document que, cal tenir en compte, no preveia l’impacte de la pandèmia) s’havia estimat un traspàs de 38,44 milions.

Els efectes de la crisi del coronavirus també es deixarien sentir en els ingressos provinets de la gestió del patrimoni del fons, com ara els pisos i aparcaments que estan en règim de lloguer

És a dir, la davallada seria de més de 10,5 milions d’euros. Un 27,51%. Els gestors del fons expliquen en el document que “aquesta caiguda s’explica pels efectes que la CASS estima que pot tenir la situació de pandèmia provocada pel virus SARS.CoV-2 en els ingressos de la branca jubilació al 2021”. Un dels punts que cal tenir present és que totes a aquelles persones afectades per una suspensió de contracte o una reducció de jornada, el Govern assumeix el pagament de les cotitzacions de la branca general, però no ingressen res en concepte de jubilació. Caldrà veure com afecta la continuïtat dels ERTO més enllà del 31 de desembre, tal com ja ha anunciat l’executiu.

No tota la davallada, però, s’ha d’atribuir a l’impacte de l’epidèmia. Hi ha una part que és conseqüència lògica de l’entrada de més jubilats en el sistema. Així, el pagament de pensions contributives s’estima en un total de 112,28 milions d’euros, en comparació als 103,6 que es preveuen liquidar el 2020 o els 102,9 que estaven consignats en el pressupost del 2020 (un 8,4% i un 9,1% més respectivament).

Aquest increment de despesa contrasta amb uns ingressos per cotitzacions que no seguiran la mateixa evolució. El pressupost calcula 147,225 milions d’euros d’ingressos per aquest concepte a la branca de jubilació. Aquesta xifra és un 0,4% inferior al pressupost del 2020, tot i que, s’espera, superior a la previsió de tancament que actualment té la CASS per a l’any en curs -138,9 milions-, molt afectada pels efectes de la crisi del coronavirus (i en especial per la reducció de recaptació en no cobrar res dels assalariats en situació d’ERTO).

A banda dels ingressos provinents dels excedents de la branca jubilació, el fons de reserva té una altra font per incrementar els seus recursos: es tracta de la gestió dels immobles dels quals és propietari, principalment els pisos i aparcaments de Prada Casadet. En aquest cas, també s’estima una reducció: de 2,26 milions previstos al pressupost del 2020 a 2,147. Es tracta d’una davallada del 5,15% “degut al context d’incertesa generat per la crisi sanitària i que pot tenir un cert impacte en els lloguers de locals, places de pàrquing i impagaments”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending