La pandèmia dispara el nombre de persones ateses per Afers Socials

Es va donar suport a més de 5.000 usuaris, pels 3.938 registrat durant el 2019, fet que suposa un augment del 28%

Filloy i Villaverde conversen abans de la roda de premsa.
Filloy i Villaverde conversen abans de la roda de premsa. SFGA/ C.ESTEVE

L’esclat de la pandèmia del coronavirus i el seu impacte sobre l’economia va provocar que, al llarg del 2020, es disparessin les persones que van necessitar suport per part d’Afers Socials. En concret, es va passar de 3.938 ateses el 2019 a més de 5.000. Per tant, un 28% més. Especialment, es va detectar un fort increment de les problemàtiques vinculades a la falta de recursos econòmics (+20%) i de feina (+109%).

Les dades presentades aquest dimarts des del Govern evidencien quin ha estat l’impacte social de la pandèmia, amb un important increment dels nuclis familiars, siguin individuals o de més d’una persona, que s’han trobat en greus dificultats. De fet, el ministre d’Afers Socials ,Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha volgut destacar el fet que, vista la situació, es va incrementar el personal del servei per poder donar resposta a aquest augment.

Així, es va haver d’atendre a un total de 5.046 persones; el que suposa 1.108 més que les 3.938 de l’any anterior. L’increment es va constatar tant en els expedients que gestionen una ajuda continuada (+28%) com en aquells usuaris que requereixen un suport puntual (+11%). “Arran de la pandèmia, molta gent s’ha dirigit cap als treballadors socials”, ha remarcat Filloy.

Des del departament s’avisa d’un canvi en el perfil d’usuaris del servei, tot posant en relleu l’augment de persones que viuen soles entre 40 i 59 anys i que, fins ara, havien tingut una situació econòmica relativament acomodada

Pel que fa a les problemàtiques que s’han hagut de gestionar, la gran majoria té a veure amb les dificultats provocades per l’impacte de la pandèmia en les empreses i el mercat laboral. Així, el 81% dels atesos ho van ser per dificultats econòmiques i un 39% també es trobaven sense treball. De fet, en comparació al 2019, aquestes situacions han crescut un 20% i un 109% respectivament. En un 34% dels expedients també hi havia problemes personals i familiars i un 28% dificultats per poder afrontar el pagament del cost de l’habitatge.

Pel que fa a les persones ateses, el perfil mitjà és el d’algú que viu sol, entre 40 i 59 anys i nacionalitat andorrana. El director del departament, Joan Carles Villaverde, ha posat en relleu que “ens ha canviat”, ja que “fins ara sempre hi havia molta presència de famílies monoparentals” i ha crescut el de “persones que viuen soles, sobretot a partir dels 40 anys, que en el seu dia tenien una estabilitat laboral” i que, en canvi, “han vist com les seves necessitats bàsiques s’han vist en risc”.

Més enllà de la tasca feta pels treballadors i educadors socials distribuïts per les parròquies, un altre bon termòmetre de la realitat és el Servei d’Atenció Immediata. Durant el 2020 es van atendre 116 famílies, amb 136 persones. Això suposa un 26% més que les 92 del 2019. També es va registrar un increment de l’activitat de l’atenció telefònica, com ara els números per denunciar casos de violència domèstica o d’atenció a la infància i l’adolescència en risc. Hi ha hagut un augment del 47% en el nombre d’intervencions. 218 el 2019 a 320 al llarg de tot l’any passat.

Filloy ha admès que “les dades són significatives” a la vegada que ha destacat que “hem pogut donar resposta a la ciutadania”. Així, ha apuntat que l’augment està “molt relacionat amb la Covid-19 i amb persones que desconeixien quin seria el seu futur immediat i que no havien tingut mai necessitat de serveis socials”. Es confia, però, que “aquest any la situació anirà a la baixa”, ja que “ho situem molt d’una forma conjuntural dins la situació de pandèmia”. Encara, però, es constata “que estem a un ritme elevat de prestacions socials tant econòmiques com de seguiment”.

Comentaris (5)

Trending