Una ‘moguda’ a Urgències fa aflorar el malestar de molts usuaris i familiars de L’Albó

La mare d’uns menors custodiats per l’Estat i una amiga de la dona han de ser controlades per la policia a l’hospital per entorpir el tractament que estaven dispensant als fills previ trasllat a un centre a Catalunya

L'Albó pertany a la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.
L'Albó pertany a la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. Toni Solanelles

Una ‘moguda’ provocada per dues dones al servei d’Urgències de l’hospital ha acabant fent aflorar el malestar d’usuaris i familiars de la residència L’Albó, de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell. De fet, ni tan sols es descarten accions legals pel que es considera un deficient tracte que es donaria en dita instal·lació sociosanitària i presumptes males praxis. Alhora, el cas que avui ha esclatat torna a posar de relleu o en qüestió la retirada de les custòdies. I si es retiren per a bé o no.

Sia com vulgui, el que està clar que aquest matí de dimarts la policia ha hagut d’acudir a l’hospital a petició dels sanitaris. Segons diverses fonts, s’han traslladat al centre hospitalari dos germans adolescents que havien de ser tractats -com a mínim un d’ells- previ enviament cap a un  establiment especialitzat català en el trastorn que pateixen aquests menors. La mare dels dos adolescents té retirada la custòdia. I els infants van passar primer per la Gavernera i ara serien usuaris de L’Albó.

Aparentment, la mare dels nois s’hauria assabentat del fet i hauria acudit a l’hospital a demanar explicacions juntament amb una amiga que també es troba en una situació similar i amb múltiples accions judicials en relació amb els seus fills. Els sanitaris han hagut de demanar l’auxili de la policia atès que davant el comportament de les dues dones, no podien procedir a fer el tractament que havien de dur a terme.

Els sanitaris han hagut de demanar l’auxili de la policia, aquest matí, vers 2/4 de 10 del matí, atès que davant el comportament de les dues dones, no podien procedir a fer el tractament que havien de dur a terme

Els agents de policia que s’han traslladat fins al centre hospitalari han controlat les dues dones, han aixecat una mena d’acta del que estava passat i, finalment, han convidat a marxar del lloc. Les fonts consultades no han pogut confirmar que els dos menors hagin estat traslladats a Catalunya com estava previst, encara que es dona per fet. I si no s’ha fet aquest dimarts, seria en les properes hores.

La situació ha tornat a posar en qüestió les retirades de custòdia (i si són proporcionades o no, o si el tracte i la cura que tenen sota la custòdia de l’Estat és millor o no que el que tenien al domicili familiar, encara que no hi ha dubte que en molts casos els menors hi surten sempre guanyant). També ha fet evident que a la residència dependent de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell no tot són flors i violes.

En aquest sentit, algunes famílies estarien avaluant dur a terme alguna acció legal atès que consideren que els educadors i personal del centre actuen de forma indeguda. Una de les crítiques més sovintejades, i que l’Altaveu ha pogut corroborar de familiars de diversos usuaris, és que en ocasions, per estalviar-se maldecaps, hi ha sobremedicació dels usuaris per aconseguir un efecte de somnolència o relaxació profunda. Alhora, el tracte no seria el millor ni el més respectuós.

Les fonts consultades han assegurat, en aquest sentit, que no sempre és fàcil a Andorra trobar personal degudament format i preparat per a un servei com l’esmentat i, en conseqüència, es rebaixen les condicions sol·licitades o les exigències que haurien de complir a nivell formatiu i d’experiència els professionals que s’acaben contractant.

Comentaris (12)

Trending