La llei de l’Institut de l’habitatge no inclou ni registre de contractes ni preus de referència

Els grups de la majoria aposten únicament per un registre de dades a nodrir per comuns, companyies submnistradores i els llogaters, al mateix temps que encomanen a Govern que avaluï si el ‘co-living’ és viable

Vista general de les parròquies centrals.
Vista general de les parròquies centrals.

La comissió d’Afers Socials del Consell General té gairebé enllestida la llei que crea l’Institut de l’Habitatge. Falten petits serrells per tancar el text, que es votarà el pròxim dia 17 al ple del parlament. En línies generals, la feina a l’òrgan legislatiu no ha variat en excés la filosofia. Així, finalment l’òrgan no crearà cap registre amb els contractes de lloguer. Tot just haurà de gestionar un fitxer amb dades. Tampoc haurà d’elaborar un índex de preus de referència. En canvi, sí que es tirarà endavant un registre amb les cèdules i certificats d’habitabilitat.

Des de Govern i majoria es defensa que l’òrgan suposarà un pas important per abordar la problemàtica de l’habitatge. L’organisme es crea via la llei ara a tràmit, que s’està acabant de perfilar en la comissió de Socials. Com era d’esperar, la gran majoria d’esmenes presentades pels dos grups de l’oposició han quedat desestimades. Entre elles les dels socialdemòcrates, que proposaven dues tasques per a l’Insititut que consideren claus per poder abordar polítiques eficaces en aquest àmbit.

Així, per un costat es proposava encarregar a l’organisme la creació d’un registre en el qual s’havien d’inscriure tots els contractes de lloguer que es fessin. D’aquesta forma, s’entenia que s’aconseguiria una informació essencial per poder articular futures actuacions. En segon lloc, també se li encomanava la configuració d’un índex de preus de referència. Cap de les propostes ha superat el tràmit de la comissió. Es manté únicament una base de dades que s’haurà de nodrir d’informació que facilitin els comuns i altres entitats, com ara FEDA, i dels mateixos arrendataris. En canvi, però, els propietaris no tindran cap obligació d’aportar dades.

Vista general d'Andorra la Vella.

Relacionat

L’oposició aposta per un Institut de l’Habitatge més assessor que no pas executiu

Fonts socialdemòcrates han volgut lamentar “l’oportunitat perduda” que suposa aquesta decisió. A la vegada, apunten que “haurem de veure com queda la capacitat de l’Institut sense aquestes eines”.

Sí que han prosperat, com era de preveure, les propostes fetes via esmenes pels grups de la majoria. Entre aquestes, la creació d’un registre de cèdules i certificats d’habitabilitat. Es tira endavant amb una nova disposició final amb la qual es demana a Govern que, en un termini no superior a sis mesos des de l’entrada en vigor del text, es tiri endavant aquesta iniciativa, de caràcter “informàtic” via una modificació del reglament de construcció. Entre altres dades, caldrà incorporar la referència cadastral, els tipus d’estança de cada pis o si és o no accessible per a persones amb discapacitat.

El 'coliving' és una fórmula de compartir pis que està guanyant adeptes a molts països.

Relacionat

Els grups de la majoria volen avaluar la viabilitat a Andorra del ‘co-living’

També s’ha aprovat l’esmena amb la qual s’encarregava a l’executiu que avaluï la viabilitat de regular el ‘co-living’. Concretament, que s’estudiï si és possible “implantar la figura dels espais comuns compartits”. Els tres grups defensen que “és oportú analitzar una nova tipologia d’habitatge” que, consideren, podria ser interessant per diferents col·lectius com ara “els joves, la gent gran o treballadors de curta durada”.

Comentaris (6)

Trending