Els grups de suport a joves amb trastorns reclamen més flexibilitat i menys expulsions a l’escola

Entitats com l’Associació de Familiars per la Salut Mental, l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc i Projecte de Vida participen en una reunió del grup de treball interministerial per tractar les problemàtiques dels adolescents amb alteracions de conducta i addicions

Un moment de la trobada.
Un moment de la trobada. SFGA

Les entitats que representen els interessos o les necessitats dels joves amb trastorns de conducta i addiccions i que participen amb l’administració per elaborar plans o trobar mecanismes de millora en relació amb aquesta problemàtica reclamen que el ministeri d’Educació sigui més transigent i “no s’acordin expulsions amb l’alegria que sembla que es fa ara”. També es demana que s’accelerin els ajuts socials a les famílies que ho sol·licitin o que es treballi en un recurs esportiu per a la franja d’edat que va dels 12 als 16 anys.

Aquests són alguns dels apunts que s’han posat sobre la taula en el marc de la primera reunió del grup de treball de joves adolescents amb trastorns de conducta i addicions que forma part de la Taula Nacional de Salut Mental i Addicions (TNSMA). La taula és un òrgan consultiu adscrit al ministeri de Salut que té com a objectius assessorar l’executiu en els aspectes relatius a la salut mental, contribuir a definir i elaborar propostes d’actuació, promoure i millorar la coordinació de tots els agents implicats en aquest aspecte i desenvolupar iniciatives contra l’estigma en salut mental. La taula va constituir-se al juny de l’any passat i va fer la seva primera reunió al mes d’octubre. 

El motiu principal de la convocatòria era presentar als assistents, de forma sintètica però oberta a qualsevol apreciació o aportació, el Pla Integral de Salut Mental i Addicions (PISMA), posant especial èmfasi en les accions que estan relacionades amb aquest col·lectiu

En la reunió del grup de treball, que va ser híbrida (presencial i telemàtica alhora) hi van participar representants dels ministeris de Salut; d’Afers Socials, Joventut i Igualtat; de Justícia i Interior; d’Educació i Ensenyament Superior; i de Cultura i Esports. I membres de l’Associació de Familiars per la Salut Mental (AFMMA), de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) i del recentment constituït Projecte de Vida. El motiu principal de la convocatòria era presentar als assistents, de forma sintètica però oberta a qualsevol apreciació o aportació, el Pla Integral de Salut Mental i Addicions (PISMA), posant especial èmfasi en les accions que estan relacionades amb aquest col·lectiu.

També es va analitzar amb una mirada transversal, segons un comunicat emès per Govern, la situació actual d’aquest col·lectiu, així com repassar les diferents accions i millores previstes pels ministeris de Salut, Afers Socials, Justícia i Interior, Educació i Esports. A més, també es van tenir en compte o com a mínim els representants de l’administració van anotar les propostes i revisions aportades per les entitats per millorar l’atenció i promoció dels joves afectats amb aquest tipus de problemàtiques, així com també de les seves famílies. 

PETICIONS

Entre les peticions o plantejaments que es van posar sobre la taula, segons que ha explicat la presidenta de l’ADJRA, Sandra Cano, hi ha demanda que se sigui més flexible amb els comportaments dels joves amb trastorns en el marc de les escoles, perquè “hi ha molta alegria a l’hora d’expulsar” comportant un problema tant per als joves afectats com per les seves famílies. En aquest sentit, segons Cano, la directiva d’Educació Marie Pagès s’hauria compromès a reduir la xifra d’expulsions a partir del curs que ve.

Es va felicitar la tasca que fa l’equip dedicat a la infància i la joventut del ministeri d’Interior alhora que van lamentar, benentès, que “sigui el darrer recurs de l’administració, aquell que entra en joc quan ja hi ha normalment una sentència contra el jove, contra l’adolescent, el millor que funcioni de tots”

Els familiars de malalts mentals també van posar de relleu com de complicat resulta per a una persona diagnosticada amb algun trastorn poder accedir a assegurances. “És aquest un camp on hi ha molta estigmatització”, han recordat les fonts consultades i ho ha corroborat Cano, que ha recordat que un dels punts de treball del PISMA és treballar contra l’estigma. La màxima responsable de l’ADJRA juntament amb Rosa Lluís, de l’AFMMA, van tornar a insistir en què tots els menors del país han de tenir un dispositiu al Principat on quedar internats si és el cas i que no hagin d’estar-se en centres essencialment catalans.

Sandra Cano ha explicat també que aprofitant la presència de la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, es va remarcar que hi ha moltes famílies que es troben amb dificultats perquè els ajuts, les prestacions socials, els arriben fora de lloc, fora de temps, excessivament tard. Segons la responsable de l’ADJRA, Milà hauria reconegut que és cert que en alguns casos es va tard i que s’hi està mirant de posar remei. En aquest sentit, les associacions van demanar que l’administració treballi més en xarxa per evitar descoordinació i mals entesos.

Durant la trobada també es va felicitar la tasca que fa l’equip dedicat a la infància i la joventut del ministeri d’Interior alhora que van lamentar, benentès, que “sigui el darrer recurs de l’administració, aquell que entra en joc quan ja hi ha normalment una sentència contra el jove, contra l’adolescent, el millor que funcioni de tots”. També es va demanar al secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, la possibilitat d’activar un recurs esportiu per aquells adolescents que ni tenen oferta entre els comuns i les activitats per a infants que s’organitzen ni poden encara accedir als gimnasos públics perquè són massa joves.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending