50 persones esperen plaça per accedir a una residència pública i 9 per entrar a un centre de dia

El Govern assegura que treballa per reduir les llistes d’espera mirant d’ampliar els recursos convencionats i també prioritza l’atenció al domicili, servei que incorporarà aviat 9 treballadors més que permetran arribar a la trentena de membres a l’equip

Membres de Govern han visitat aquest dijous els padrins del Cedre.
Membres de Govern han visitat aquest dijous els padrins del Cedre. Meritxell Prat

La llista d’espera per accedir a una plaça concertada sociosanitària de 24 hores és de 50 persones. D’aquestes, 32 ja disposen d’un lloc en un centre privat però estar a l’espera de poder accedir a una plaça pública. A més, hi ha 9 persones a la llista per tenir plaça en un centre de dia, tres de les quals es troben actualment en un centre privat. El Govern ha assegurat avui que treballa per reduir les llistes d’espera i que les polítiques adreçades a la gent gran seran una “prioritat”.

El Govern segueix treballant amb la voluntat de canviar el model d’atenció a les persones grans per tal de fomentar-ne l’autonomia i que pugui estar-se a casa com més temps millor. Ara bé, el cap de Govern, Xavier Espot ha reconegut que aquells qui tenen “més dependència” i necessitin disposar d’un recurs sociosanitari han de poder fer-ho i el més ràpidament possible. En aquest sentit, durant la seva intervenció en la celebració del dia de Meritxell al Cedre s’ha compromès a treballar per poder assolir la fita, assegurant que les polítiques adreçades a la gent gran són “un àmbit prioritari de l’acció del Govern”.

No obstant això, la realitat és que a hores d’ara existeixen llistes d’espera per poder accedir a un centre sociosanitari públic o en alguna de les places concertades que hi ha en els privats. Concretament i segons les dades facilitades des de l’Executiu, hi ha 50 persones que volen accedir a una plaça concertada d’atenció sociosanitària durant 24 hores. D’aquest mig centenar, 32 ja es troben ingressades en centres, però pagant una plaça privada. Les altres 18 són les que no han trobat lloc i es troben al seu domicili, on se’ls fa un seguiment des de l’àrea de serveis sociosanitaris per si necessiten algun suport.

Espot durant la seva intervenció al Cedre.
 

D’altra banda, hi ha 9 persones esperant per accedir a un centre de dia. Com en el cas anterior, entre els 9 n’hi ha tres que ocupen una plaça privada i esperen poder fer el canvi. Les altres sis també viuen a al seu domicili amb seguiment de l’àrea de serveis sociosanitaris.

La ministra d’Afers Socials, Trini Marín, ha assegurat que “estem treballant” per reduir aquestes llistes, i es fa des de diferents àmbits. D’una banda, l’aposta per un canvi de model que ha de permetre que les persones grans guanyin el màxim d’autonomia i puguin quedar-se el màxim de temps a casa seva. De la mateixa manera ha recordat que fa anys que s’intenta obtenir el màxim de places concertades possibles en els centres privats, alhora que s’ha mostrat convençuda que el projecte de pisos tutelats que impulsa el Comú de Sant Julià així com el centre de dia que obrirà aviat la Creu Roja també hi ajudaran.

Espot saluda alguns dels padrins que resideixen al Cedre.
 

Marín, però, s’ha mostrat tranquil·la perquè quan hi ha algun cas “d’extrema urgència sempre es dona el servei”.

D’altra banda, i en relació amb el servei d’atenció a domicili, ha explicat que s’han tret diversos edictes per guanyar fins a 9 treballadors més, fet que permetria arribar a la trentena, el que suposaria situar-se “en les ràtios correctes”.

CEDRE

La ministra de Salut, Helena Mas, de la seva banda, ha assegurat que estan “molt contents” amb el funcionament del Cedre, tant pel que fa al servei sociosanitari com del d’hospitalització. Mas ha assegurat que el centre “té una molt bona dinàmica”, havent deixat enrere els problemes de personal, i que els pacients i usuaris “estan molt ben atesos”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending