Govern esgrimeix “l’exigència” del Consell d’Europa per justificar el suspens amb la Carta Social

Pallarés posa en relleu que algunes de les disposicions no superades per Andorra tampoc han estat aprovades per la majoria de països examinats

La seu del Consell d'Europa.
La seu del Consell d'Europa.

Govern admet que té camí a recórrer per aplicar la Carta Social Europea. I que l’informe del comitè de Drets Humans del Consell d’Europa no ha estat especialment favorable. Ara bé, pel que fa als articles on s’ha suspès, s’argumenta que en gran part és per l’exigència de l’organisme. Així, s’ha volgut posar en relleu que “només tres països dels 22 analitzats han obtingut la conformitat”. Ara bé, per ara, tampoc s’ha volgut avançar si es preveu millorar les prestacions per baixa o implementar altres de les exigències per complir els compromisos adquirits en signar el conveni.

Així, la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, a qui aquest dimecres li ha tocat fer de portaveu, ha volgut destacar que s’han fet avenços. Tot i això, sí que ha admès que hi ha cinc punts dels examinats on encara no s’arriba al que demana el Consell d’Europa. És el cas de les prestacions per baixa laboral o la no atenció sanitària o social als estrangers que estiguin al país en situació irregular. Ara bé, ha justificat que Andorra no és pas l’únic Estat que no aprova en aquestes matèries.

La seu del Consell d'Europa.

Relacionat

El Consell d’Europa considera “insuficients” les prestacions per baixa laboral

Al contrari, “en aquests punts, pràcticament cap país les ha superat”, segons ha apuntat Pallarés. De fet, ha indicat que “només tres dels 22 examinats tenen la conformitat”. Al seu entendre, “això demostra l’exigència del Consell d’Europa”. En aquest sentit, la ministra ha remarcat que “no estem dient que no haguem de fer esforços per apropar-nos a aquestes fites”, que, però, des del Consell d’Europa es valoren amb “un elevat estàndard”.

Preguntada específicament si hi ha la voluntat de fer els canvis escaients per complir alguna de les disposicions no superades, Pallarés ha llançat pilotes fora. Així, s’ha limitat a explicar que la reunió de Govern tot just ha servit per aprovar la publicació de l’informe. “No hem comentat res perquè cal fer l’anàlisi necessària”, ha indicat. Sobre les prestacions per baixa, ha recordat que “hi ha un debat obert al Consell General sobre la CASS i aquesta serà una qüestió a afegir a la taula”.

Sobre les queixes per la manca d’informació, la ministra ha apuntat que en algun cas es deu a la manca de dades estadístiques. També ha lamentat que, en altres temes, el problema ha estat la pandèmia. I és que, ha recordat, tradicionalment, a l’hora de fer aquestes avaluacions, membres del comitè visitaven el país i podien demanar aclariments. Aquesta possibilitat, però, ha quedat anul·lada els darrers anys per culpa de la crisi sanitària.

Comentaris (4)

Trending