Govern admet que costa complir amb les quotes de treballadors amb discapacitat a l’administració

L’executiu acorda amb la Fundació ONCE l’impuls de cara al 2022 d’una sèrie de tallers per ajudar a trobar la fórmula de fer els edictes que permetin una accessibilitat real a aquests llocs de feina per part del col·lectiu

La reunió entre representants de Govern, amb Pallarés al capdavant, i de la Fundació ONCE.
La reunió entre representants de Govern, amb Pallarés al capdavant, i de la Fundació ONCE. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern admet que un dels preceptes de la legislació que regula els drets de les persones amb diversitat funcional no s’està complint a l’administració. O, almenys, no en el grau que tocaria. Costa que la discriminació positiva que es fa vers els discapacitats acabi suposant la cobertura dels llocs de treball per part d’aquest col·lectiu. Es tracta d’un dels problemes que es vol abordar amb la col·laboració de la Fundació ONCE, representants de la qual visiten aquests dies Andorra.

Serà l’objectiu d’un dels primers resultats ferms d’aquesta cooperació que es vol intensificar, seguint el marc del programa iberoamericà per a les persones amb discapacitat, del qual en forma part l’entitat espanyola. Així, de cara al 2022 es preveu que ONCE pugui impulsar al Principat una sèrie de tallers. Es vol, segons ha explicat la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, que “la funció pública vegi com s’ha de treballar per poder fer edictes accessibles per a tots els membres d’aquest col·lectiu”.

Sobre la taula també hi ha la possibilitat que ONCE vengui loteries al país, però és un tema que no s’abordarà en aquesta visita

En aquest sentit, la política liberal ha admès que, malgrat que “la llei ens obliga a una discriminació positiva”, que s’ha de traduir en el fet que determinats llocs de treball siguin ocupats per persones amb diversitat funcional, “la realitat” és ben diferent. Pallarés ha admès que “costa que hi accedeixin” i, en part, s’entén que pot ser a causa d’una mala confecció dels edictes i els concursos.

Aquest seria un dels punts que la col·laboració amb ONCE ha d’ajudar a desllorigar. Més endavant, però, es confia que es pugui ampliar a altres punts. Justament, un dels objectius de la missió de la fundació que entre aquest dimecres i dijous visita el Principat és “començar a conèixer els àmbits de cooperació”. La ministra ha recordat que l’entitat se centra molt en les persones invidents, però que també té programes per altres tipus de minusvalideses. Entre els aspectes que es podrien tractar hi ha, per exemple, temes d’accessibilitat, un punt on, malgrat els avenços dels darrers anys, queda encara camí a recórrer.

Pel que fa a la possibilitat que l’ONCE vengui les seves loteries al país i, per tant, pugui contractar persones amb discapacitat residents, també està “sobre la taula”. Això sí, és un punt que no s’abordarà en aquesta trobada perquè toca més a “contactes bilaterals” en els quals també ha de participar el ministeri de Finances, com a òrgan del qual depèn el Consell Regulador del Joc (CRAJ).  

Durant la seva estada al país, els representants de la Fundació ONCE celebraran diferents trobades amb membres del Govern, A la vegada, també hi ha a l’agenda trobades amb les diferents associacions que apleguen el col·lectiu, tot i que adaptant-se a la situació de divisió que es viu després que vàries entitats abandonessin fa uns mesos el paraigua de la FAAD.

Etiquetes

Comentaris

Trending