Govern accepta només 195 peticions de 560 fetes per l’ajut a l’habitatge extraordinari per la Covid

L’executiu admet que el darrer mes de vigència de la prestació, el juny, es va produir un retard i els beneficiaris no van cobrar fins al 31 de juliol

Comentaris

Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer.
Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer. Altaveu

El passat abril, Govern va presentar una modificació de la normativa que regulava els ajuts a l’habitatge per flexibilitzar els requisits davant la situació de crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus. Seguint els canvis en reglament, es van rebre un total de 560 peticions per accedir a aquestes subvencions o per mantenir-les. D’aquestes, però, l’executiu només va validar el 35%: 195. La resta o es van desestimar o es van acabar retirant.

Així ho ha explicat el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, en resposta a les preguntes formulades pel conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez. En elles es recorda que el 17 d’abril es va aprovar una modificació de la normativa que gestiona aquests ajuts, un canvi que  va estar en vigor des del 20 de març al 30 de juny. Al llarg d’aquest temps, es van rebre 560 sol·licituds. 195 es van acceptar. De la resta, 350 van ser denegades i 15, retirades.

178 de les peticions denegades ho van ser perquè el sol·licitant tenia feina i 56 perquè, tot i no tenir-ne, l’havia perdut per circumstàncies alienes a la Covid-19

Des del Govern s’explica que les peticions acceptades van suposar transferències als beneficiaris per un import global de 69.375,55 euros, una mitjana de 355,77 euros per nucli familiar. Tot i això, s’indica que en alguns dels casos la quantitat que es va percebre inicialment va anar disminuint segons entraven en vigor altres mesures adoptades davant la pandèmia, com ara la reducció de les rendes de lloguer de la segona Llei òmnibus.

De les 350 peticions denegades, 178 ho van ser perquè la persona sol·licitant tenia feina. En 56 dels casos es va decidir no atorgar l’ajut perquè, tot i que la persona estava a l’atur, el motiu d’aquesta situació no era directament la pandèmia. 50 més van rebre el ‘no’ de l’administració perquè els seus ingressos superaven el Llindar Econòmic de Cohesió Social i unes altres 50 perquè el temps de residència al país era inferior a un any. S’assegura, però, que “en els casos de les resolucions desfavorables s’ha valorat el cas de forma individual i s’han tramitat altres ajuts de la cartera de serveis socials i sociosanitaris, si ha estat necessari”.

Govern admet, també, que en el mes de juny, el darrer, es va registrar un retard en el pagament de l’ajut. S’atribueix al fet que “degut a les situacions sobrevingudes que s’estaven atenent durant aquests mesos, la partida que es destinava a pagament d’aquests ajuts va requerir una ampliació” i que “per una qüestió de procediments interns no és fins al mes de juliol que va quedar tot liquidat”. També es reconeix que, en algun cas, aquesta transferència no va arribar fins al 31 de juliol.

Un cop esgotat aquesta actuació extraordinària, el Govern recorda que “la cartera de serveis socials i sociosanitaris disposa d’un desplegament d’ajuts molt ampli que dona cabuda a diferents situacions”, entre elles diferents figures centrades en l’habitatge. Entre juliol i inicis d’octubre, es destaca, s’han tramitat 631 ajuts a nuclis familiars vinculats a aquest àmbit.

Comentaris

Trending