El fons de reserva supera els 1.500 milions d’euros

Entre gener i febrer, el seu valor va créixer un 2,6% gràcies, per un costat, al rendiment de les inversions (2,17%) i a les aportacions provinents dels excedents de la branca jubilació

Albert Font i Jordi Cinca, màxims responsables de la CASS i el fons de reserva.
Albert Font i Jordi Cinca, màxims responsables de la CASS i el fons de reserva. G. P.

El fons de reserva de jubilació segueix incrementant el seu volum a poc a poc, a l’espera que, segons els estudis actuarials, la despesa en pensions arribi en pocs anys a superar el que s’ingressa per cotitzacions. Per ara, creix. Tant que assoleix ja una xifra rècord, superant els 1.500 milions d’euros, a finals del primer trimestre.

Així queda de manifest en la liquidació de comptes de l’entitat a 31 de març. Llavors, el fons ascendia a un total de 1.500,6 milions. La xifra contrasta amb la del tancament d’un 2020 convuls per al fons, però que també va acabar en positiu. A 31 de desembre, el volum era de 1.462,2 milions.

La diferència (38,4) s’explica per dos factors. Per un costat, perquè entre gener i març la Caixa Andorrana de Seguretat Social ha transferit al fons 6,97 d’euros provinents dels excedents de la branca de jubilació. És a dir, el superàvit entre el que s’ha ingressat en cotitzacions i el que s’ha pagat en pensions.

Per una altra banda, hi ha 31,43 milions que corresponen a l’increment del fons fruit del rendiment positiu de les inversions realitzades pels diferents gestors. En concret, la rendibilitat durant aquest període ha estat del 2,17%. La dada està lleugerament per sota del que es considera l’índex de referència (benchmark), que es va situar en un 2,57%.

Els responsables del fons de reserva destaquen que “el tipus d’actiu que més ha contribuït al fet que la rendibilitat sigui positiva ha estat la renda variable”. De fet, asseguren que els altres “no han aportat rendiment” i que, fins i tot, la renda fixa “n’ha restat”.

Des de l’entitat també es destaca el compliment, els darrers anys, d’un dels objectius claus de la gestió del fons: que la rendibilitat quedi per sobre de la inflació. En aquest sentit, l’aconseguida els darrers deu exercicis és del 2,8% anual, en comparació d’un IPC anual de tot just el 0,54%. Si les dades s’analitzen únicament el darrer lustre, la diferència també és positiva: 2,37% per un IPC mitjà del 0,97%.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending