Els expedients oberts per Inspecció de Treball creixen un 41% el 2022

El servei va incoar investigació en un total de 89 casos, dels quals el 64% del total va ser per detectar incompliment de les condicions laborals i la resta per no respectar la Llei de Seguretat i Salut als llocs de feina

El departament de Treball està ubicat a l'edifici de les Boïgues.
El departament de Treball està ubicat a l'edifici de les Boïgues. Toni Solanelles

Inspecció de Treball va obrir l’any passat un total de 89 expedients a empreses que havien incomplert la normativa laboral. Això suposa un fort increment en comparació amb les dades del 2021 (+41%). Per sectors, el de l’hoteleria va ser qui més feina va donar als responsables del departament. En canvi, sí que es manté una certa estabilitat en el nombre de consultes ateses, que van caure lleugerament fins a les 15.592.

Així es desprèn de les dades recollides pel departament d’Estadística del Govern. Durant el 2022, el servei va obrir fins a 89 expedients sancionadors per investigar si les empreses analitzades havien incomplert les condicions laborals. La dada suposa un increment del 41% en comparació a la del 2021. Llavors, tot just s’havien incoat 62 accions. Queda, però, lluny de la registrada el 2019, quan es va arriba als 129 oberts.

Pel que fa al motiu de la investigació incoada, el 64% dels casos (57) el que es volia constatar era si s’havien incomplert les condicions generals de treball (aspectes com ara els descansos reglamentaris, el pagament de salaris o la durada de les jornades, entre altres, tot i que les dades no especifiquen). En la resta de casos, 32, el que s’havia de comprovar és si se seguia correctament les disposicions de la Llei de Seguretat i Salut en el Treball.

Pel que fa al sector d’activitat de l’empresa a qui es va obrir l’expedient, l’hoteleria és qui més casos va registrar. Fins a 34, el que suposa el 38,2% del total. En segona posició es troba el sector d’altres serveis, amb 25 investigacions. Pel que fa a la construcció, amb 17 casos, se situa en tercera posició.

Pel que fa a altres àmbits d’activitat del servei, al llarg del 2022 es van rebre 78 denúncies, sis més que al 2021. A banda, es va actuar per investigar un total de 63 accidents laborals, sis menys que l’any anterior. El que sí que es va disparar va ser el nombre d’actuacions d’ofici. És a dir, aquelles iniciades directament pel departament sense cap avís previ. Van passar de només 4 el 2021 a un total de 21.

En global, els responsables d’Inspecció de Treball van atendre 15.592 consultes, una dada que suposa una lleugeríssima disminució en comparació a les 15.679 de l’any anterior. La gran majoria d’elles, de forma telefònica (12.118). La resta, 3.474, presencials. Els temes que més dubtes generen són el treball de menors (1.950 consultes), petició d’informació per part de treballadors que volen presentar una acció de desestiment (1.323), les vacances (1.414) o la retribució no dels permisos (1.135). A banda, 963 van ser sobre situacions d’acomiadament, amb especial incidència al sector de serveis (315), el comerç (229) i la construcció (120).

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending