Decepció amb un dels centres catalans on s’ingressen persones amb trastorns

Un judici davant el Tribunal de Corts posa en evidència que molts dels interns que s’envien en un establiment terapèutic de Lleida acaben pitjor del que hi entren i no són pocs els ciutadans del país que se n’han fugat o demanen marxar-ne

El centre que acull diversos residents al Principat.
El centre que acull diversos residents al Principat. ARXIU

Un judici celebrat recentment davant del Tribunal de Corts va posar de manifest que un dels centres terapèutics on s’envien persones amb trastorns que resideixen a Andorra no satisfà a molts d’aquells que hi han anat a fer estades, en algunes ocasions de manera obligada per les autoritats sanitàries o judicials. Tant terapeutes que van passar per la vista, que en certa manera van confirmar el descontent, com el propi president del tribunal van prendre nota de la situació.

I és que el propi acusat en el judici -un jove amb múltiples antecedents que se’l jutjava com a autor de diversos furts i que fa ja mesos que està ingressat- va explicar que no va suportar el tracte que rebia al centre i se’n van fugar. No és la primera vegada que ciutadans andorrans ingressats en aquell centre -actualment denominat Mentalia malgrat que havia estat conegut amb altres noms- en marxen o denuncien que no resolen la seva problemàtica. I és que no són pocs els interns que surten pitjor del que n’han entrat.

El magistrat president, Josep Maria Pijuan, va anotar les queixes mostrades pel processat i va donar a entendre que faria les gestions pertinents per mirar d’analitzar què era el que estava passant. Els terapeutes que també van declarar al judici, a la seva manera, van donar a entendre que eren conscients de la problemàtica i que no era la primera vegada que sentien laments com aquells.

Fonts coneixedores del centre han explicat que no són poc els andorrans o residents que han passat per aquelles instal·lacions. De fet, hi ha interns de llarga durada que estan ingressats a Mentalia. També n’hi ha que no ho suporten. I és que les fonts consultades han reconegut que no és fàcil. És un centre que, en part, funciona amb tècniques d’altres temps, tipus manicomi. Alhora, barreja persones amb tipologies de trastorns molt distintes, cosa que dificulta molt l'adaptació o que, en alguns casos, perjudica els ingressats. I fins i tot persones que tenen o han protagonitzat conductes delictives.

Comentaris (2)

Trending