Aquest és el balanç que fa la Coordinadora sobre la carta de resposta que la ministra d’Habitatge va enviar-los la setmana passada, responent la llista de demandes plantejades. Des de l’entitat, s’agraeix “el to dialogant i la voluntat d’entesa”, però es considera que els arguments exposats per rebatre les propostes “són insuficients i sovint desconnectats de la realitat que viu la ciutadana”.
En un comunicat, els responsables del grup analitzen els diferents punts de la carta de Govern. Així, pel que fa a la petició denegada de regular els preus dels lloguers, l’executiu recordava l’actual sistema de pròrrogues, però la Coordinadora posa el dit a la nafra. “La realitat és tossuda; continuen disparats i no hi ha cap regulació real que els limiti de manera estructural”, afirmen. I recorden que, pel que fa a la compra, el cost d’un pis ha pujat un 84% en només cinc anys.
Govern també defensava que en tots els desnonaments que es puguin produir es fan donant un lloc on anar als afectats. Per a la Coordinadora, però, això no és cert. “Nosaltres i tota la població treballadora coneixem casos de persones properes desnonades o que han hagut de marxar per no poder pagar el lloguer”, indicant, tot apuntant que el segon supòsit es pot considerar “un desnonament invisible”. I alerten que “no hi ha cap garantia legal que asseguri una alternativa abans de fer fora algú de casa seva”.
La Coordinadora de l’Habitatge celebra que “en breu” es presenti el registre de la propietat. Ara bé, s’alerta que “esperem que no sigui ineficaç, ple de societats pantalla”. I és que, defensen, “necessitem dades reals per saber qui acapara propietats i com actua”.
Una de les situacions que més preocupa l’entitat és la coneguda com a trampa del fill -males pràctiques per part dels propietaris per poder rescindir els contractes ara prorrogat-. S’admet que ara hi ha un règim sancionador, però es lamenta que “el càlcul a llarg termini continua fent rendible l’abús per a molts propietaris”. També es lamenta que “només es contempla el càstig” però no “la reparació” pels afectats.
La Coordinadora també fa referència a l’impuls de parc públic de lloguer. En primer lloc, apunta que “s’han adjudicat 54 pisos socials sobre 615 sol·licituds” [d’inscripció al registre]. Per tant, ho consideren insuficient. I recorden que “molts queden buits perquès estan fora de la vall central”, tot lamentant que “com a solució se’ns recorda que el transport públic és gratuït, com si això resolgués la precarietat i la desconnexió”.
Per tant, la conclusió no és excessivament positiva. “Trobem a faltar valentia”, indiquen. Apunten que “el document de la ministra sona bé, parla d’equilibris i diàleg, però el desequilibri és real i no es corregeix amb paraules”. I és que, remarquen, “quan es diu que cal tenir en compte els interessos de totes dues parts, recordem que una part lluita per viure i l’altra per fer negoci”. També avisen que “continuarem fent front pel dret a un habitatge digne i això inclou el diàleg i la pressió popular”.
Comentaris (8)