Marsol busca una “solució consensuada” que permeti aixecar les pròrrogues als lloguers el 2027

En la carta de resposta a la Coordinadora per l’Habitatge, la ministra assegura que vol involucrar totes les parts -entitat i també propietaris- però no aclareix si es plantegen una regulació de preus, al mateix temps que considera que no cal aturar desnonaments perquè Afers Socials ofereix alternatives als afectats

Marsol, durant la defensa de la llei òmnibus.
Marsol, durant la defensa de la llei òmnibus. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Govern treballa per intentar consensuar una proposta que permeti aixecar, de cara a l’any 2027, les pròrrogues dels contractes de lloguer. I vol que pugui ser acceptada per tots els actors. Així ho ha assegurat la ministra, Conxita Marsol, en la carta de resposta a les demandes fetes per part de la Coordinadora per l’Habitatge Digne. En la missiva, defensa la feina feta per l’executiu per abordar la problemàtica, però no aclareix si hi ha una disposició a regular preus, com demana l’entitat. En tot cas, indica, seria en el marc d’aquest consens. Sobre els desnonaments, remarca que si algú no té lloc on anar, Afers Socials sempre ofereix un allotjament.

La carta compta amb uns tres folis durant els quals Marsol aprofita per reiterar totes les mesures, moltes d’elles, assegura, “valentes”, que s’han adoptat en els darrers temps per intentar resoldre el problema de l’habitatge al Principat. Una solució que, indica, es vol que sigui compartida amb una Coordinadora amb què, recorda, ja ha mantingut diferents trobades. Així, la ministra recorda accions com ara les pròrrogues dels contractes en vigor fins al 2027, l’impuls del parc de lloguer públic -no sense lamentar el poc interès que ha aixecat l’oferta de pisos a l’antic hotel Pellicer, a Canillo- o les mesures incloses en la Llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge que, defensa, “farà aflorar pisos al mercat”.

Pel que fa a les demandes concretes que s’havia fet des de l’entitat, la carta no concreta en excés. Així, pel que fa a la petició de regular els preus, Marsol recorda que queda temps fins al 2027, quan, a priori, s’haurien d’aixecar les pròrrogues dels contractes actuals. I, per tant, entén que hi ha prou marge. Primer, perquè via llei òmnibus “creixi l’oferta”. I, segon, per buscar una fórmula que pugui permetre una supressió de l’actual estatus.

La pancarta penjada per la Coordinadora per l'Habitatge a la nova seu del Consell General.

Relacionat

La Coordinadora per l’Habitatge anuncia “una resposta contundent” si no la dona el Govern

Treballem per una solució consensuada i la volem tenir abans que s’hagin d’aixecar les pròrrogues”, ha explicat la mateixa Marsol a Altaveu, tot recuperant el que ha escrit en la missiva de resposta a la Coordinadora. Justament, aquest consens ha de ser “de totes les parts”. És a dir, intentar unir a la mateixa Coordinadora, però també a altres actors claus, com ara l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI).

Per això, sobre la possible regulació de preus, no respon directament. Entén que, en tot cas, el que es faci hauria de sorgir d’aquest treball. De moment, indica, es vol intentar tenir alguna idea ja més concreta de cara a aquest final d’any perquè, d’aquesta forma, es pugui anar polint durant el 2026. Treballem i escoltarem propostes. Tenim marge per decidir”, ha comentat.

Una altra petició que havia fet la Coordinadora era la d’aturar els desnonaments. Marsol, en aquest punt, sí que nega que això sigui necessari. Entre altres coses, indica, pel fet que “si hi ha alguna persona que queda sense lloc on viure, Afers Socials sempre està donant alternatives”. Sobre la demanda del registre de la propietat, la ministra recorda que s’està encarregant el grup parlamentari i que es preveu presentar en un termini de temps breu.

En la carta Marsol també fa referència a les crítiques per no haver pres mesures més contundents per evitar la coneguda com a trampa del fill. La ministra ha recordat que, malgrat tot, “s’han endurit les sancions”. Ara bé, també es mostra oberta a “tornar a parlar amb el grup parlamentari”, qui va ser qui va decidir eliminar les indemnitzacions per a les víctimes d’aquesta mala pràctica.

Comentaris (27)

Trending