Govern no descarta canvis legals per complir amb les demandes del Consell d’Europa

Casal defensa que amb noves explicacions sobre els punts de la Carta Social on s’ha suspès es podria aconseguir la qualificació de conformitat en aspectes com ara el fet que es puguin fer desnonaments a l’hivern o l’excessiu temps de presó preventiva dels menors

La seu del Consell d'Europa.
La seu del Consell d'Europa.

El Consell d’Europa alerta que la legislació andorrana no preveu la prohibició de desnonar famílies durant l’hivern. Així s’avisa en l’informe que avalua el compliment per part del Principat de diferents articles de la Carta Social Europea, especialment aquells que estableixen una protecció reforçada als menors d’edat. També s’alerta, novament, que la normativa preveu un temps de presó preventiva excessivament llarg per a aquest col·lectiu. Des de Govern, es considera positiu l’informe, però no es descarta, si s’escau, fer canvis legals per adaptar-se al conveni.

Així es pot comprovar en l’informe que el Comitè Europeu de Drets Socials ha fet públic aquest dimecres. Els experts han analitzat fins a 26 preceptes del conveni -aquests que Andorra ha acceptat- i, d’aquests, manté que n’hi ha tres amb els quals el país no compleix. En un dels casos, cert, bàsicament perquè no s’ha presentat la informació demanada per poder fer l’examen. Es tracta de l’article que declara la il·legalitat d’acomiadar una dona mentre aquesta gaudeix de permís de maternitat. El comitè indica que no s’han respost les preguntes formulades i, per tant, mantenen aquesta qualificació de no conformitat.

De les 26 disposicions analitzades, el Principat n’aprova 23, però suspèn en tres, dues de les quals vinculades a la situació dels menors que cometen algun delicte i a la possibilitat de fer desnonaments a l’hivern

En un altre de les disposicions de la Carta Social Europea, en aquest cas la que conté l’article 31.2, l’incompliment està constatat. Els redactors de l’informe lamenten que Andorra suspèn perquè “la llei no prohibeix fer desnonaments durant l’hivern”. En aquest sentit, es té en compte tot el que això pot comportar pel fet de deixar persones, i especialment infants, al carrer en una època de fred. A banda, també es considera un problema que no es tingui prevista cap compensació en cas que alguna d’aquestes mesures es comprovi, posteriorment que s’ha fet de forma incorrecta.

Un altre punt que es retreu fa referència a l’article 17.1, que fa referència a les accions que es poden aplicar als menors que han comès algun delicte. Per al Consell d’Europa, la legislació permet terminis de presó preventiva massa llargs. En aquest sentit, l’informe recorda que, inicialment, es preveu un termini de tres mesos, ampliable a tres més. I que en casos de crims seriosos encara es pot allargar fins a nou. I, per tant, se supera el màxim establert a la Carta, de mig any.

Els experts també apunten cap al mecanisme que preveu l’Estat per, si és necessari, confirmar l’edat real d’un infant en situació irregular. En aquest sentit, el sistema és el d’anàlisi òssia, tot i que mai s’ha fet servir. Per al comitè, però, aquesta fórmula no és la correcta i això es posa en relleu en l’informe.

Com s’ha dit, Andorra compleix 23 dels 26 punts analitzats. La gran majoria d’ells ja es complia en l’anterior avaluació. En un, però, sí que s’ha passat del suspens a l’aprovat. És el que fa referència a la remuneració justa per a menors d’edat que treballin o facin pràctiques, gràcies a les disposicions de la Llei de relacions laborals.

Des de Govern, el portaveu, Guillem Casal, ha fet una valoració positiva de l’avaluació, que analitzava aspectes vinculats a la protecció d’infants, famílies i persones migrants. En aquest sentit, s’ha destacat les reflexions sobre punts com ara el treball dels menors o l’educació gratuïta. Sobre els punts que s’ha retret, ha volgut indicar que, al seu entendre, amb unes millors explicacions en les properes anàlisis es podrà aconseguir la consideració de conforme.

Així, sobre el tema de les proves per esbrinar l’edat, ha recordat que, de moment, no ha fet falta fer-ne cap. També ha assegurat que, en cas que fos necessari, es poden també fer testos seguint les recomanacions del mateix organisme. Pel que fa als desnonaments, Casal ha defensat que, quan es dona una situació com aquesta, “hi ha una coordinació estreta entre els saigs i Afers Socials per fer-los de forma curosa i adequada i garantir les necessitats de la família afectada”. Malgrat això, ha apuntat que, tant en aquest com en altres aspectes, si finalment calgués un canvi legal, “ho tindrem en compte”.

El portaveu de l’executiu ha indicat que “rebem aquest informe amb satisfacció” i ha volgut destacar que “complim el 88% dels requisits analitzats”. També ha expressat el compromís, pel que fa als tres en els quals, de moment, hi ha una no conformitat de “poder-los solucionar com més aviat millor”.

Comentaris (10)

Trending