Concòrdia i PS carreguen contra la llei de lloguers i avisen que perjudica “els més vulnerables”

Andorra Endavant troba coses positives però avança que també preveu esmenar els percentatges d’increment previstos a les rendes i el temps de durada de les pròrrogues

Susanna Vela parla amb el conseller de Concòrdia Jordi Casadevall.
Susanna Vela parla amb el conseller de Concòrdia Jordi Casadevall. PS

El projecte de llei de mesures per al mercat de lloguer ha provocat reaccions diferenciades entre els grups parlamentaris. Els més crítics són Concòrdia i els socialdemòcrates, que carreguen amb duresa contra el text. Des d’Andorra Endavant, s’apunta que conté propostes interessants i que poden ser positives, però avisen que intentaran introduir canvis en els percentatges d’increment de rendes. Lògicament, la majoria l’aplaudeix, amb un Jordi Jordana que ha assegurat, malgrat les declaracions de Marc Vila a Altaveu, que el text “va en la línia dels comentaris del Raonador”.

Justament, el Consell General celebrava aquest dimarts una sessió que tenia en el seu punt central l’informe de l’activitat de la institució. I, cal recordar, Vila va ser molt contundent amb la problemàtica de l’habitatge. I, lògicament, la llei presentada pel Govern estava a l’aire. Des de l’oposició, principalment des de Concòrdia i el PS, s’ha deixat clar que el text està molt lluny dels seus postulats.

En la seva intervenció al ple, Núria Segués ha recordat que la seva formació proposava “una pròrroga d’un any més subjecta a les mateixes condicions incloent-hi només aplicar l’IPC”. Evidentment, molt diferent de la llei. “En aquest moment és vital evitar afegir més pressió sobre les persones que pateixen una precarietat econòmica”, ha advertit. Per això, ha deixat clar que el projecte legislatiu “està en la línia oposada tant del que vol Concòrdia com el Raonador”.

Marc Vila durant una compareixença al Consell General.

Relacionat

El Raonador esclata contra l’increment dels lloguers: “És contrari al que la població necessita”

Ja a preguntes d’Altaveu, el líder de la formació, Cerni Escalé s’ha mostrat “molt preocupat” pel fet que “en el pitjor moment de la crisi es descongelen parcialment els lloguers”. I ha carregat especialment contra els forts increments que preveu la Llei: “és una mesura que afecta particularment persones en situació de vulnerabilitat”.

Des del PS també s’ha volgut compartir les consideracions de Marc Vila a l’hora de posar en qüestió el text de Govern. Susanna Vela ha indicat que “coincidim que cal evitar el patiment de les famílies, incloent-hi la dels petits tenidors que s’enfrontin a increment de quotes hipotecàries”. També ha lamentat que “tornar al lliure mercat generarà encara més tensions altres àmbits, com ara el laboral”. La consellera ha deixat clar que “no estem d’acord amb el fet que es descongelin els contractes perquè la situació és ara pitjor que la del 2019” i ha advertit que “el mercat, per si sol, no es regula”.

Menys crítica es mostra Carine Montaner, que celebra que es plantegi una pròrroga, ja que “no fer-ho era un suïcidi social”. Des d’Andorra Endavant, es considera “lògic” que s’hagin aplicat criteris com ara la data de signatura del contracte perquè “abans del 2015 els preus no eren els d’ara” i cal tenir en compte que “els petits propietaris també tenen un increment de despeses lligat a la inflació”. Ara bé, la líder de la formació també avisa que via esmenes segurament intentaran modificar tant alguns percentatges de pujades com la durada de les pròrrogues. Montaner, però, també adverteix que per solucionar realment el problema calen altres mesures, com la creació d’una graella de preus de referència, avançar en la creació d’un parc públic o desbloquejar els pisos buits, entre altres.

Marsol i Puy han presentat la nova llei.

Relacionat

Pujades d’IPC més entre un 1 i un 6% del lloguer per a un 2024 on es recuperarà la borsa d’habitatge

Des de Liberals, a Víctor Pintos tampoc acaba fer-li el pes la llei, pel que s’ha explicat fins ara. Considera que no es compleix el que s’havia anunciat prèviament. “Jo esperava una liberalització gradual com es va dir al Consell General”, ha apuntat. En canvi, considera que les mesures finalment incorporades simplement suposen “allargar la intervenció”, això sí, “maquillat amb un increment de preus”.

Lògicament, des de Demòcrates es dona ple suport al text, tot i admetre que s’analitzarà. El president del grup parlamentari, Jordi Jordana, fins i tot ha deixat molta gent descol·locada durant la seva intervenció, ja que ha assegurat que la llei “va, potser no exactament, però sí en la línia” de les consideracions del Raonador -obviant les crítiques expressades per Marc Vila en declaracions a Altaveu-. Posteriorment, sí que ha volgut argumentar que “no hi ha pas una liberalització total com volíem perquè no és el moment” i que “es protegeixen els lloguers més antics i es fa un equilibri entre els propietaris i els llogaters”.

Comentaris (15)

Trending