Centres de dia parroquial i habitatges amb serveis, el futur de l’Atenció Domiciliària

Les residències estarien destinades a aquelles persones que el grau de dependència no els permeti retornar a casa seva o viure en pisos amb diferents recursos.

L'edifici del centre sociosanitari del Cedre.
L'edifici del centre sociosanitari del Cedre. Cristian Cortés

El funcionament actual del Servei d'Atenció Domiciliària ha d'experimentar una evolució per adaptar-se realment a les necessitats que hi ha actualment i que passen pels centres de dia parroquials i pisos amb serveis. Així ho ha assegurat la cap de l'àrea de Serveis Sociosanitaris del departament d'Afers Socials, Montserrat Gil, que ha puntualitzat que al setembre, després de les presentacions ja fetes als diferents comuns, amb els tècnics de les corporacions està previst treballar en el desenvolupament "d'aquests dos projectes bàsics per desbloquejar la part residencial i del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD)"

"La gent vol romandre als seus domicilis tant temps com sigui possible", ha indicat la cap d'àrea, reiterant que és la principal demanda que fan la gent gran. Amb aquesta premissa, es vol treballar amb els centres de dia parroquials "més propers al seu lloc de vida i del domicili" dels padrins.

En aquest sentit, Gil ha volgut recordar que "els centres de dia de Creu Roja van sorgir arran de la pandèmia quan es van tancar els de les residències". En tot Cas ha assegurat que "han donat resultat" amb "una resposta molt positiva dels usuaris". Tot i això, ha reconegut que és un servei que "es queda petit", ja que la demanda es cobreix molt ràpidament.

Els centres de dia és un servei que “es queda petit”, ja que la demanda es cobreix molt ràpidament

D’altra banda, els pisos amb serveis ha de donar resposta a aquesta independència de la gent gran, però amb suport i que “permetria donar un respir a les places residencials”. Precisament sobre el recurs residencial, Gil ha estat clara: “haurien de quedar per la part més sanitària, per a la gent que té una gran dependència i que no pot retornar a casa seva o estar-se en un habitatge amb servei”.

De fet, com ha precisat, des de la Comissió de Valoració Sociosanitària (COVASS) es veuen persones que no tenen el grau de dependència per estar en residències, "però en estar sols o no tenir una xarxa familiar, és l'única opció que veuen; estar en un centre residencial per estar acollit, segur i no tenir el risc que hi veu en el seu domicili". Persones que, com ha puntualitzat, "necessitarien aquest recurs abans del residencial".

Dos puntals que, a més han d'estar coordinats amb altres serveis existents, com la teleassistència, sistema de voluntaris a domicili i els àpats a domicili. El que es coneix com a SAD Avançat i que, actualment se'n beneficien 14 persones.

"Potser no hem estat conscients que la població s'està envellint molt", ha apuntat la cap d'àrea. Un fet que obliga que totes les parts implicades, administracions comunals i executiu, hagin de treballar de forma unida. "Anem amb la bona línia, però s'ha d'anar més de pressa "perquè la gent gran no es pot esperar", ha conclòs Gil.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending