L’origen del problema rau en l’article 21 del pressupost. Aquest marcava un esglaonament de la revalorització de les pensions en funció de la quantitat. Les més baixes, fins a un import del salari mínim, s’apujarien dues vegades l’IPC (5,2%). Entre una vegada i dues el sou mínim, només l’IPC, un 2,6%. I, entre dues i tres, un 0,25% de l’indicador de la inflació. En comissió, es va introduir una “Nota” que pretenia evitar disfuncions en aquelles prestacions que estiguessin molt a prop dels diferents llindars.
Ara bé, l’aplicació no ha estat la que volien els consellers generals. Almenys en 107 casos. Pensionistes que es trobaven prop del llindar als quals s’ha aplicat la nota en lloc de l’esglaonat. I això ha fet que acabin perdent diners. Al Consell, s’ha explicitat un consens en el fet que aquesta no era pas la idea i que cal adoptar mesures per solucionar-ho. A la vegada, s’ha parlat d’un “error d’interpretació” per part de la CASS o, fins i tot, en el cas de la parlamentaria socialdemòcrata Judith Casal, s’ha lamentat que s’hagin adoptat la disposició menys favorable per a l’usuari.
Fonts de la CASS consultades per Altaveu han volgut defensar l’actuació de la parapública. S’assegura que “en cap as s’ha fet una interpretació de l’article 20 sinó que s’ha aplicat tècnicament el que s’especifica al contingut de l’article mencionat i que els legisladors han aprovat”. I es defensa que “com no pot ser d’una altra manera, s’aplica sempre el que determinen les lleis aprovades pel Consell General”.
Tot i això, també ve a reconèixer que caldrà buscar alguna forma de resoldre la situació. I apunta en una direcció clara: un canvi legal. “La modificació parlamentària per adequar l’aplicació de l’article als casos que han pogut provocar l’equívoc permetrà solucionar la qüestió”, indiquen.
Comentaris (6)