Els casos de violència de gènere arriben als 93 per l'efecte de la crisi

El ministre Víctor Filloy detalla que en el mateix període de l'any passat van ser 58 els casos, pràcticament la meitat

Comentaris

El ministre Víctor Filloy ha comparegut davant la comissió legislativa d'Afers Socials.
El ministre Víctor Filloy ha comparegut davant la comissió legislativa d'Afers Socials. EDUARD COMELLAS

La Covid-19 ha fet augmentat els casos de violència de gènere amb 93 per 58 en el mateix període de l'any passat. El ministeri d'Afers Socials segueix 197 casos. Així ho ha anunciat el ministre Víctor Filloy durant la compareixença a la comissió legislativa. Ha reconegut que “el confinament està comportant estrés en moltes famílies”. En l'àmbit de la infància, aquest any hi ha hagut 22 casos nous i 223 en seguiment, per 210 l'any passat. S'han fet dues intervencions urgents, un ingrés al CRAE i una derivació a un centre terapèutic especialitzat fora d'Andorra.

 

 

L’aïllament domiciliari ha provocat situacions d’alta tensió fruit, en algunes ocasions, de la pèrdua de feina o de l’estrès generat per viure en un espai tancat tant de temps, i que han acabat en agressions”, ha opinat el ministre. Alguna d’aquestes situacions ha provocat que una de les víctimes hagués de ser traslladada temporalment en un dels habitatges de protecció dels que disposa Afers Socials. Ha destacat l’efectivitat de l’atenció d’aquests casos a través d’un número de WhatsApp ( 606 181) que es va posar en marxa per facilitar el contacte entre la víctima i el treballador social durant els mesos de confinament. Des del seu inici, vuit dones han demanat ajuda. “Estar constantment amb l’agressor feia molt difícil que poguessin fer una trucada telefònica i no tothom té accés al correu electrònic, així que vam creure que habilitar un telèfon de WhatsApp podria facilitar l’actuació dels Serveis Socials, i s’ha convertit en una eina imprescindible”, 

Filloy ha anunciat que s’està treballant, de manera conjunta amb els comuns, en un protocol per reforçar la prevenció d’aquesta problemàtica. A l'inici de la seva compareixença ha informat que de les 149 persones que treballen al ministeri hi ha hagut 5 casos positius de Covid-19. S'ha prioritzat el teletreball i s'ha hagut de demanar ajut a altres ministeris. Hi ha hagut 484 demandes d'ajut a l'habitatge de lloguer i només 135 són favorables. El motiu de denegació més significatiu és qu  no es constata una pèrdua de feina (46%) o pèrdua de feina amb periodicitat anterior a la declaració de crisi (21%).S'han destinat 37.692 euros en un mes per poder fer front al pagament del lloguer.

Pel que fa a la prestació per desocupació involuntària hi ha hagut 767 sol·licituds, 317 han estat favorables i 230 en curs de revisió. El motiu de denegació majoritari és no haver perdut la feina a conseqüència de la crisi sanitària. La prestació per desocupació involuntària ordinària ha tingut un increment del 84% en relació a l'any anterior i tenint en compte el mateix període. S'han pagat per aquest concepte 508.107,91 euros. En referència als treballadors per compte propi hi ha hagut 1.658 demandes i 1.010 per reducció de la base de cotització. En el capítol del permis retribuït per tenir compte dels fills hi ha hagut 154 peticions. 77 favorables i 43 desfavorables per un import de 81.032 euros. 

La pandèmia també ha tingut impacte en l'afluència als Centres d'Atenció Primària (CAP)

La crisi també ha tingut impacte en l'afluència als Centres d'Atenció Primària (CAP) en l'atenció a les persones i a les families. Així, el març va registrar un augment del 42% i l'abril del 41%. "Han estat mesos de molta tensiò", ha dit Filloy. S'han donat ajuts econòmics ocasionals i targetes prepagament per un valor de 800.000 euros, amb una mitjana per família de 839 euros al mes entre el 14 de març i el 20 de maig. Al mateix  temps, s'ha fet un seguiment a les persones  amb discapacitat. "Hem fet molt suport telefònic per explicar el que estava passant", ha comentat el ministre. El Servei d'Atenció a Domicili (SAD), per la seva banda, dona servei actualment a 185 usuaris i s'ha concentrat l'ajut en les persones més grans de 80 anys.

Filloy ha detallat la situació que va provocar la pandèmia al Cedre amb 38 padrins destinats a hotels i 21 a domicili mentre que 81 van continuar-hi residint. El centre va registrar 54 casos de Covid-19. A Salita, 14 padrins van anar a un hotel, 17 a domicili i hi va haver 19 casos de coronavirus. Encara es manté mitja planta destinada a aïllament. A Clara Rabassa es van derivar 14 persones a domicili, 2 derivats al Cedre i van continuar 55 residents al Cedre.

Des de l'inici de la crisi sanitària, Filloy ha subratllat que s'ha tingut molt present la situació dels temporers. Ja s'han repatriat 1.100 persones cap els seus països. En tot aquest temps s'han atès 1.159 temporers amb la col·laboració de Càritas Andorrana. Ha volgut destacar la col·laboració  de 1.346 voluntaris amb més de 48.000 hores de dedicació. D'aquests voluntaris, 1.208 han participat en els stoplabs, 

Etiquetes

Comentaris

Trending