Càritas Andorrana va assistir 1.400 temporers al 2020

L’associació es va coordinar amb Govern per ajudar aquelles persones que es van veure afectades per les restriccions de mobilitat i que es van veure sense un contracte de feina

Presentació de la memòria 2020 de Càritas Andorrana.
Presentació de la memòria 2020 de Càritas Andorrana. Pilar Candel

Càritas Andorrana ha presentat la seva memòria corresponent a les activitats efectuades al 2020. Amb l’inici de la pandèmia, l’associació es va coordinar amb Govern i va centrar la seva ajuda en aquells treballadors temporers que es van veure afectats per les restriccions de mobilitat i que, a causa de la Covid-19, no van poder tenir el contracte pel qual havien arribat al país. Concretament, es van assistir 1.442 temporers i 817 residents proporcionant lots de menjar i vals.

El president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora, ha indicat que la davallada econòmica de l’ONG al 2020 ha sigut important. Les pèrdues es situarien en 250.000 euros de dèficit, tot i que Rocamora ha afirmat que “va ser un any de molts ingressos, la gent ens va ajudar molt, però també de moltes més despeses”. Txiqui Bruna, coordinadora, ha afirmat que “la nostra actuació va ser un exercici de responsabilitat. De donar el que teníem i de fer el que havíem de fer”. Tot i això, Rocamora ha afirmat que l’ajuda de Govern ha sigut clau “per poder aturar l’allau de persones que ens hagués arribat”.

Respecte a les ajudes en menjar donades, en total, entre temporers i residents, s’hi va ajudar un total de 2.259 persones. Durant la primera etapa de la pandèmia, se’ls va oferir lots de menjar no caduquen i vals perquè poguessin comprar aquells aliments que es fan malbé. Per poder repartir-ho, es va comptar amb la col·laboració dels comuns, que van aportar gent per distribuir-los. Per a la segona onada, únicament es va donar vals de compra.

Rocamora ha afirmat que, abans de l’inici de la pandèmia s’havia plantejat tancar el banc d’aliments, “però ara tenim entre 25 i 30 famílies i mantindrem l’activitat”. Per tant, l’ajuda als residents al 2021 s’ha estabilitzat, tot i que l’any passat va tenir un petit increment “no gaire significatiu”. El president ha afirmat que estan a l’espera que la gent pugui tornar a treballar, però que continuaran atenent els seus usuaris habituals, “aquells que tenen una situació crònica de pobresa”.

D’altra banda, el servei de rober es va haver de paralitzar pràcticament per complet amb l’esclat de la pandèmia, per la creença que, a través de les peces, es podia transmetre la Covid-19. A més, l’acord que va tancar Càritas amb Inditex de recollida de roba va ser una mica més complicat del que s’esperava. Així i tot, quan es va poder reprendre “vam rebre més tones que altres anys”. Un altre servei que les persones han acudit a buscar a l’ONG ha sigut l’assistència mèdica, a causa de que “molts d’ells ho van haver de paralitzar per la pandèmia”, ha afirmat Bruna.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending