Una de cada cinc dones ateses per violència de gènere no han trencat la relació amb el maltractador

El Servei d’Atenció a les víctimes registra un increment dels casos -311 enguany pels 287 del 2019-, impulsat en bona part per un major nombre de demandes d’ajut durant els mesos de confinament

Víctor Filloy i Mireia Porras han presentat les dades.
Víctor Filloy i Mireia Porras han presentat les dades. SFGA/JAViladot

El Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere ha atès en els deu primers mesos de l’any fins a 311 dones afectades per aquesta xacra. Es tracta d’una xifra sensiblement superior a la del 2019 (287) impulsada especialment per l’increment de casos nous detectats arran del confinament entre el març i l’abril. D’aquestes, i segons les dades facilitades des del Govern, una de cada cinc va decidir no trencar la relació, malgrat la situació.

Així s’ha indicat des de l’executiu, que ha volgut fer balanç de l’activitat del servei aprofitant que aquest dimecres se celebra el Dia Internacional per l’eliminació de la violència vers les dones. Una tascada marcada, com molts altres àmbits de la societat, per l’impacte del coronavirus i, en especial, per confinament que es va haver d’aplicar durant la primavera per frenar-ne l’expansió. Aquells tres mesos, ha explicat la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, es va disparar de forma important el nombre de nous casos atesos, en comparació a l’any anterior. “Probablement ja hi havia una tensió en l’estructura familiar que es va agreujar pel fet d’estar tancats a casa”, ha apuntat el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy. Un cop recuperada una certa normalitat, el nombre de casos s’ha estabilitzat.

Preocupa també el fet que més del 50% de les dones ateses tinguin menys de 40 anys, és a dir, que la violència de gènere té una gran afectació entre la població més jove

De les dones que van demanar el suport del servei, el 52% hi van arribar per iniciativa pròpia. Una estadística que preocupa especialment és el fet que més del 50% tenien menys de 40 anys. És a dir, la violència de gènere afecta de forma important el col·lectiu de joves, un fet que Porras ha qualificat de “drama” i, per això, ha remarcat la importància de “treballar a nivell educatiu, no només des de l’escola sinó en la que fem tots i totes en el nostre dia a dia”. Aquest és, justament, un dels objectius del pla de prevenció “molt potent” que s’està duent a terme als centres escolars de secundària.

Una altra dada important és la que indica que, malgrat la situació de violència de gènere, una de cada cinc dones ateses pel servei no van trencar la relació. El 21%, en concret, va mantenir-la enfront del 71% que sí que ho va fer, complint així un dels principals objectius que es marquen els seus responsables quan la persona entra al circuit. “Per a nosaltres el que és més important és que la dona deixi la relació, sobretot si hi ha fills, més que el fet de denunciar”, ha apuntat Porras. Sobre aquest darrer aspecte, les denúncies a la policia, només el 32% de les ateses ho han acabat fent.

En línies generals, s’han gestionat enguany un total de 311 casos. Per tant, 24 més en el mateix període del 2019, quan es va donar suport a 287 dones maltractades per les seves parelles. En tots els casos, hi ha agressió psicològica. 190 de les ateses van explicar també episodis de violència física i 174 d’intent d’aïllament social. A banda, 69 van afirmar haver estat agredides sexualment.

Des del servei s’alerta: els casos que els arriben són només la punta de l’iceberg. Hi ha moltes dones que no denuncien ni demanen ajuda i cal “donar informació perquè sàpiguen identificar que estant patint violència de gènere i puguin arribar a nosaltres”

Al llarg del 2020 s’han concedit fins a 156 prestacions econòmiques a un total de 104 famílies -cal tenir present que les 311 dones ateses pel servei tenien un total de 390 fills a càrrec-. En total, això va representar 159.000 euros. Catorze d’aquests nuclis van ser acollits, a banda, en els pisos especials que té el Govern per aquests casos.

I malgrat aquestes xifres, des del Govern s’admet que hi ha una part important de situacions que no transcendeixen. És a dir, moltes dones que són víctimes de violència de gènere o domèstica però que no demanen ajut ni ho denuncien. “Com un iceberg”, ha apuntat Porras. “La solució és continuar treballant i donar informació perquè qui estigui patint-ho, ho sàpiga identificar i pugui arribar al servei”, ha indicat. Des de la seva creació, per cert, l’àrea ha donat ajuda a fins a 1.485 persones.

Justament, aquest dimecres se celebra una jornada de sensibilització per lluitar contra aquesta xacra. A diferència d’altres anys, però, no es farà cap acte presencial -la Covid-19 ho desaconsella-. Dues iniciatives, però, remarcaran la importància del dia. La primera, la distribució de 750 mascaretes commemoratives -de color lila i amb un llaç blanc-. La segona, un vídeo amb la participació de professionals que treballen per eradicar la violència de gènere, com ara policies, bombers, professionals del mateix servei o del SAAS, entre altres, que es difondrà via els mitjans.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending