La bona situació econòmica redueix el dèficit de branca general de la CASS i reforça la de jubilació

L’increment fort tant d’assalariats com de treballadors per compte propi va disparar el 2022 els ingressos per cotitzacions, permetent que els números vermells sanitaris es quedin en 31,2 milions i que a l’àmbit de vellesa el superàvit superi els 33

Una imatge de la seu de la CASS.
Una imatge de la seu de la CASS. Toni Solanelles

La branca general de la CASS va tancar el 2022 amb un dèficit de caixa de 31,2 milions d’euros. Es tracta d’un resultat considerablement millor que l’assolit el 2021, gràcies sobretot al fet que els ingressos s’han disparat per l’entrada de nous cotitzants, tan assalariats com per compte propi. Aquesta millora també es nota considerablement a la branca de jubilació, amb un superàvit de 33,3 milions, que permetrà transferir-ne fins a 32 al fons de reserva. La xifra queda molt per sobre de la pressupostada, que tot just era de 21,24 milions.

Així ho ha informat la mateixa CASS, tot apuntant que la liquidació de comptes es va analitzar i validar en la reunió del consell d’administració celebrat aquest dimarts. Els números evidencien la millora de la situació econòmica un cop superats els pitjors estadis de la pandèmia. Hi ha més assalariats (+10,7%), fins a 47.495 a 31 de desembre, i més autònoms (+9,2%), arribant  a 8.010, i això es tradueix en una major recaptació via cotitzacions.

I això es nota de forma clara en les dues branques. A la general, els ingressos es disparen fins a un 12,1%, assolint els 150,8 milions.  En canvi, les despeses, tot i créixer, ho fan a un ritme inferior (+3,2%). Arriben a 182 milions (117,5 en prestacions sanitàries i 64,5 en baixes o pensions d’invalidesa o orfenesa). Per tant, es manté un dèficit, però inferior al del 2021: 31,2 pels 37,19 de llavors.

Pel que fa a la de vellesa, la recaptació encara creix més, un 14,4%, fis als 168,2 milions. També pugen les despeses, un 10,7%, arribant als 134,9. I això es tradueix en un superàvit de 33,3 milions, fet que permetrà transferir una quantitat molt elevada, uns 32, al fons de reserva, un cop es descompti el cost de mantenir l’estructura de la branca.  

La dada evidencia que, a l’hora de fer previsions, no es va filar gaire prim. O es va ser massa pessimista. El pressupost del 2022 va preveure només uns números verds de 21,25 milions. Ja a l’hora d’elaborar el del 2023, s’admetia que es quedaria per sobre, però tot just en 28,75. Per tant, les dades han acabat sent força més positives. També queden lluny de les xifres apuntades al darrer estudi actuarial.

ALTRES ACORDS

El consell d’administració també va analitzar la proposta feta per Govern pel que fa a l’actualització de tarifes de desplaçament i d’allotjament. En aquest cas, es té en compte l’IPC del 2022 però també altres criteris, com ara la pujada de preus dels taxis. Sí que es demana, però, que l’executiu tingui en compte que caldria revistar la tarifa quilomètrica per aquells que utilitzen vehicle particular.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending