Andorra acull ja 152 desplaçats per la guerra a Ucraïna

La majoria d’ells són amics o familiars de persones que ja residien al Principat i Afers Socials està identificant les seves necessitats

Refugiats per la guerra a Ucraïna.
Refugiats per la guerra a Ucraïna. ACNUR

Andorra acull ja, que es tingui oficialment registrat, 152 persones que fugen de la guerra a Ucraïna. La majoria de desplaçats  que han anat arribant al Principat, “sense que s’hagi hagut de fer cap crida”, ha remarcat el ministre portaveu, Eric Jover, són amics o familiars de persones que ja residien al Principat. Tècnics d’Afers Socials han començat a reunir-se amb els nouvinguts per identificar les seves necessitats.

Jover ha afirmat que s’està treballant en el reglament per regularitzar del tot les persones que han anat arribant a l’empara de la legislació que es va aprovar arran del conflicte a Síria, i que es considera un paraigua legal compatible i adaptable a l’actual situació. El ministre ha deixat clar que la legislació actual del Principat deslliga la situació amb què es trobin jurídicament les persones al Principat amb el dret a l’educació dels infants i, per tant, els menors aniran sent escolaritzats.

En situació de ser escolaritzats, ha explicat el portaveu governamental, hi ha una quarantena dels 152 refugiats que han arribat ja formalment al Principat. Jover ha explicat que no es descarta promoure un segon contingent de refugiats. De fet, el cap de Govern, Xavier Espot, ja va afirmar que calia anar “més enllà”. Amb tot, el ministre portaveu ha explicat que encara no s’ha delimitat quina xifres de desplaçats es podria arribar a acollir al Principat.

RECURSOS

Andorra continua mostrant el seu cantó més solidari en aquesta emergència per ajudar als refugiats ucraïnesos. Així ho ha expressat el cònsol honorari d’Ucraïna, Antoni Zorzano, on ha apuntat que particulars han ofert “una trentena d’habitacions” per poder donar sostre a aquells que ho necessitin. Tot i aquesta oferta, ha puntualitzat que “els tenim en llista. Encara no els hem utilitzat”, i és que com recorda gairebé la totalitat dels desplaçats pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna que ha arribat al Principat són principalment persones que tenen algú de referència al país, siguin familiars o amics, i estan a les seves cases.

Als diferents ajuts que es puguin destinar als refugiats, segons les necessitats de cada cas, compten sobretot els que ofereixen les diferents ONG del país. De fet, Creu Roja Andorra, actualment, està atenent 19 famílies que comporten 58 persones. Aquests recursos que hi destinen són els de la botiga solidària i algunes peces de roba.

Finalment, Càritas Andorrana començarà a destinar els recursos que siguin definits per l’administració a partir de demà, com ja estava previst i una vegada analitzada la situació de cada persona. Fins ara, però sí que han confirmat que han rebut visita d’ucraïnesos demanant ajuda i als quals se’ls ha reconduït cap a les vies oficials, és a dir, a registre de Govern per poder mirar amb atenció el que necessiten i com se’ls hi pot satisfer.

Comentaris (4)

Trending