Afers Socials atén 180 persones amb dependència mensualment

Actualment el departament compta amb una trentena de cuidadors que es fan càrrec de certes necessitats com fragilitat, traumatismes o demència

Pallarés, atenent els mitjans.
Pallarés, atenent els mitjans. SFGA / C.Esteve

Amb motiu de la celebració del Dia del Cuidador, la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, ha explicat que el servei d’atenció es fa càrrec de fins a 180 persones de manera mensual. Actualment, el departament compta amb una trentena de treballadors que es fan càrrec, principalment, de persones amb fragilitat, certs traumatismes o demència. A més, ha puntualitzat que la pandèmia ha fet que “molta gent conegui més el servei”.

Durant el 2020 es van donar 25.300 hores de servei aproximadament, a 327 persones durant tot l’any. Ara mateix, aquesta xifra ha augmentat, segons indica Pallarés “perquè la pandèmia ha donat a conèixer aquesta ajuda i molta gent ha sigut més conscient de les seves necessitats”. Així, fins al mes d’agost s’ha fet l’atenció a 236 persones, que es converteixen en 18.000 hores de servei i 180 persones mensuals.

La trentena de treballadors que actualment forment part del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), principalment es fan càrrec de persones en situació de fragilitat, que suposen un 23%, per diferents traumatismes, que són un 20%, i per aquelles que presenten demència, un 19%. El que es fa amb aquests atesos és, generalment, higiene personal, canvis posturals, suport a l’hora d’abastir-se, cura quan tenen alguna necessitat especial o seguiment mèdic, “una atenció que es fa també amb les famílies”, apunta Pallarés. A més, també afirma que “la plantilla en aquests casos sempre serà insuficient, perquè la demografia ens porta cap a un creixement en l’atenció domiciliària”.

Per solucionar aquest problema, s’han iniciat contactes amb altres empreses que també es dediquen a aquest tipus d’atenció domiciliària, de forma privada. Així, entra en joc la possibilitat de complementar serveis o de poder tenir suport per part d’aquestes entitats. “També tenim centres de dia, on es va fer feina prèvia amb Creu Roja i estem treballant en centres sociosanitaris”, explica Pallarés, “necessitem una xarxa ben estructurada i que funcioni entre alguns privats i l’administració”.

D’altra banda, ha volgut remarcar la necessitat de “cuidar els que cuiden”, sobretot després de la feina feta arran la Covid-19. De moment, des del ministeri se’ls facilitaran diverses formacions, una d’elles el 18 de novembre, sota el títol ‘Coneixem la demència’. La segona tindrà lloc durant el mes de gener, i es portarà a terme juntament amb el Consell Comarcal de l’Empordà, i que se centrarà en el maltractament cap a les persones grans. Tot i això, Pallarés afirma que “estem valorant la possibilitat de donar suport psicològic als treballadors, perquè la Covid-19 ha estat una època difícil”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending