L'ACU avisa que la despesa de la llar s’incrementarà entre 100 i 200 euros amb l’IPC i la calefacció

L'USdA reclama accions "valentes" per capgirar "el desgavell important que hi ha en els salaris i pensions", fruit de "les polítiques neoliberals de Demòcrates"

Bloc d'habitatges al Principat.
Bloc d'habitatges al Principat.

Aplicar la totalitat de l'increment de l'IPC al lloguer dels pisos, ofegaran encara més a les famílies. Així ho han denunciat des de l'Associació de consumidors que estimen que l'augment de la despesa en la llar serà "entre 100 i 200 euros", entre la inflació i la calefacció. Una situació que des de l'UsdA també reiteren el seu deteriorament, sobretot del poder adquisitiu de la classe mitjana, perquè malgrat "l'increment del 3% dels salaris, el cost de la vida ho ha fet un 7 o 8%".

L’Associació andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) ha posat el crit al cel amb la voluntat del Govern de traslladar la totalitat de l’increment de l’IPC als lloguers. El seu president, Lluís Ferreira, ja ha avisat que la problemàtica actual de l’habitatge es veurà agreujada amb la repercussió de l’IPC i l’augment del preu de gasoil per la calefacció. En aquest sentit, s’ha referit que “la despesa familiar s’incrementarà entre 100 i 200 euros”, només sumant la inflació i el carburant.

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.

Relacionat

Els propietaris de pisos podran traslladar tot l’IPC al lloguer l’any vinent

"No vull ser alarmista, però només cal mirar els preus.", ha assegurat Ferreira. De fet, ha puntualitzat que "l'hivern passat el gasoil de calefacció es pagava entre 0,85 i 0,87, mentre que enguany es troba a 1,35" que s'haurà de sumar a l'augment de lloguer. "No es pot estrènyer tant a la gent" ha assenyalat, "se li ha de permetre viure".

Les dificultats de les famílies en aquest sentit, segons el president de l'ACU, pot comportar que hi hagi més persones que deixin de pagar els lloguers. "Què hi posaran per davant, escalfar la casa i donar menjar als fills o pagar el lloguer", s'ha demanat.

L'augment de salaris efectuat recentment, per Ferreira, no ha comportat cap millora pel poder adquisitiu de les famílies i és que, tot i la pujada del 3%, l'encariment del cos de vida ha fet que quedi en res. "L'objectiu d'un govern és protegir els seus nacionals. En el moment que aquests comencen a marxar, tenim un problema molt greu", ha conclòs. Una visió compartida per la Unió Sindical d'Andorra (USdA) que reitera que "el govern mai ha tingut la intenció de solucionar el tema de l'habitatge".

La síndica general ha fet el discurs a la Casa de la Vall.

Relacionat

La síndica demana un pacte social

Al problema de l'habitatge se li suma el poder adquisitiu, cada vegada "menor", de la classe mitjana. "Els salaris s'han augmentat un 3%, però el nivell de vida ho ha fet un 7 o 8%", fent perdre cada vega més poder adquisitiu a la població. A més, com a exemple també ha posat la cistella de la compra que, en els darrers mesos "s'ha duplicat, però els salaris no".

En aquest sentit, el president de la patronal sindical, Gabriel Ubach s'ha mostrat sorprès del discurs de la síndica general, Roser Suñé, promovent que es faci un pacte d'estat quan "totes les iniciatives que hem presentat en el Consell Econòmic i Social han estat rebutjades sense arguments. Mai se'ns ha tingut en compte". Per tant, tampoc els xoca les declaracions de Filloy que són una "mostra més de les polítiques neoliberals de Demòcrates", entre elles "la congelació dels salaris" o "l'augment només en el salari mínim interprofessionals".

Unes accions destinades a "beneficiar a la gent de classe alta que han vingut de fora" i que "han perjudicat la gent del país". De fet, Ubach ha reiterat que "la situació mai havia estat tan malament" amb "un desgavell important en salaris i pensions". Per fer-hi front, segons Ubach, "s'ha de prendre mesures valentes". Des de l'USdA, però, continuaran insistint i tenen previst tornar a presentar a finals de setembre "una bateria de mesures" que realment permetin a la població recuperar poder adquisitiu.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending