Els propietaris de pisos podran traslladar tot l’IPC al lloguer l’any vinent

La nova llei de mesures urgents per l’habitatge inclou una altra pròrroga dels contractes, però no limitarà l’actualització amb la inflació perquè, segons Filloy, també s’han encarit “els manteniments i els subministraments”

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy. SFGA

Govern no preveu limitar el trasllat de tot l’IPC a les quotes dels lloguers. La nova llei de mesures urgents per l’habitatge inclourà, un altre cop, la pròrroga d’aquells contractes que expirin durant el 2023, però els propietaris podran incrementar la renda amb la inflació. Amb tota. Així ho ha explicat el ministre Víctor Filloy. En tot cas, ha apuntat, si s’ha de fer algun canvi, ja seria durant la seva tramitació parlamentària.

El text, ha indicat el titular d’Habitatge, ja està gairebé enllestit i en les pròximes setmanes ha de ser validat pel consell de ministres. D’aquesta forma, un any més hi haurà un projecte legislatiu específic per “fer front a un problema que ens preocupa”, com ha volgut remarcar Filloy. Aquest tindrà tres eixos.

Per un costat, “protegir a les persones i a les famílies”. En segon terme, mesures per “introduir més oferta al mercat”. I, finalment, una sèrie d’accions encaminades a impulsar “polítiques a llarg termini”.

Dos blocs de pisos al Tarter.

Relacionat

El Govern no veu “amb bons ulls” apujar els lloguers per sobre la inflació

Entre les mesures que inclourà el text Filloy ha confirmat que, novament, s’establirà una pròrroga obligatòria dels contractes. És a dir, aquells que finalitzin durant el 2023, si el llogater així ho demana, s’hauran d’ampliar un any més, mantenint la renda actual. Tot just se li podrà aplicar l’IPC.

Ara bé, es podrà incrementar amb tota la dada de la inflació. Fa uns mesos, des del Govern s’havia apuntat la possibilitat de limitar aquest increment si acabava sent molt elevada. Ara, s’ha abandonat, almenys segons ha explicat Filloy, aquesta opció. Els propietaris, doncs, podran aplicar tot l’IPC. Si és un 4%, un 4%. Si és un 5%, un 5%.

El ministre, que ha apuntat que les mesures han estat treballades a la comissió de l’habitatge, ha justificat aquesta mesura recordant que l’increment de preus afecta molts àmbits. I, també, els propietaris. “Hi ha un increment de costos en el manteniment i en els subministraments i és lògic que el puguin traslladar”, ha justificat.

Tot i això, ha remarcat que una cosa és com surti la llei de Govern i una altra com s’acabi aprovant al Consell General. “Al tràmit legislatiu, ja es veurà què passa”, ha apuntat. Per tant, ha donat a entendre que, en tot cas, sempre podria haver-hi algun canvi de plans en funció de les decisions dels grups parlamentaris.

Comentaris (24)

Trending