Valls de Valira urgeix el govern espanyol a trobar una solució per al planell de la Tosa

L’ajuntament urgellenc ha fet una petició formal a la delegació que Madrid té a Catalunya perquè activi una comissió bilateral amb Andorra que permeti aclarir els límits territorials

L'estesa dels suports per als panells solars vista des del port de Cabús.
L'estesa dels suports per als panells solars vista des del port de Cabús. Toni Solanelles

L’Ajuntament de Valls de Valira, del qual depèn l’entitat menor descentralitzada (EMD) d’Ós de Civís, reclama al govern espanyol que activi els mecanismes escaients per tal de resoldre les discrepàncies territorials que hi ha al denominat planell de la Tosa, on s’està construint un parc solar titularitat de Nord Andorrà. El terreny, segons la cartografia del Principat, pertany íntegrament a l’Estat andorrà. Però si es té en compte la cartografia espanyola i catalana, la situació canvia.

Vist que fa unes setmanes un grup d’agents rurals de Catalunya va acudir a la zona, pel cantó català, en terme d’Ós de Civís, per constatar que s’estava fent una activitat en un indret que podria ser protegit en formar part d’un parc natural, l’ajuntament urgellenc no ha rebut cap més notificació. I això que en aixecar acta s’hauria emès un informe on s’especifica que el 75% de l’equipament que hauria de generar energia per a l’estació de Pal-Arinsal, està, a parer dels tècnics catalans, dins el terme de Valls de Valira.

Un agent rural comparant la cartografia a tocar el parc solar.

Relacionat

Planell de la Tosa: conflicte fronterer obert

D’aquí que ja fa uns dies, l’alcalde d’aquell municipi, Ricard Mateu, contactés amb l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, per telèfon, per tal de demanar-li que es fessin els passos oportuns per constituir la comissió bilateral entre Espanya i Andorra per tal de d’analitzar i debatre sobre els límits territorials i arribar a un acord sobre la qüestió. Aquest divendres, per formalitzar la petició, hauria signat una carta on es reitera la demanda de constitució de la comissió però ara ja davant la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Vistes les constatacions fetes pels agents rurals, i encara que Mateu ha admès que no han rebut cap altre dels informes o estudis complementaris que s’havien de fer -per exemple, comprovacions sobre la cartografia militar, un treball que es va encarregar al ministeri de Defensa espanyol, l’alcalde de Valls de Valira considera que ja toca activar la comissió que ha de trobar una solució idònia i ‘per sempre’ a les discrepàncies sorgides al planell de la Tosa.

Comentaris (2)

Trending