L’Union Populaire d’Andorra treballa per fer del seu candidat primer ministre a les legislatives

Jean-Luc Mélenchon, tercer a la primera volta de les presidencials, s’ha fixat l’objectiu de guanyar els comicis del 12 i 29 de juny per arribar al palau de Matignon

Comentaris

Mélenchon durant un míting en la campanya electoral a les presidencials.
Mélenchon durant un míting en la campanya electoral a les presidencials. LFI

L’Union Populaire de Jean-Luc Mélenchon és la força política francesa amb més presència a Andorra pel que fa a afiliats. Els seus seguidors a Twitter ja superen els 1.500. Després dels bon resultats a la primera volta de les presidencials, ara ja preparen les legislatives del 12 i 29 de juny que podrien convertir Mélenchon en primer ministre.

Mélenchon, 70 anys, ha demanat als francesos que votin per ell a les legislatives per ser primer ministre amb una cohabitació amb el president de la República, Emmanuel Macron. Aquest antic senador i ministre socialista va marcar distàncies fa molts anys amb el partit i el 2009 va fundar una nova formació que, des del 2016, s'anomena La  França Insubmisa (LFI). Amb ella va concórrer a les presidencials del 2017, on va quedar quart i a les d’aquest any on ha estat tercer, superat per Emmanuel Macron i Marine Le Pen.

És partidari de deixar enrere l'energia nuclear en favor de l'eòlica i la solar. En matèria social, proposa millores en l'acollida de migrants, ampliar a 14 setmanes de gestació el termini per a l'avortaments o retornar l'edat de jubilació als 60 anys des dels 62 actuals.

En l'àmbit fiscal, vol abaixar l'IVA dels productes de primera necessitat i revisar la progressivitat dels impostos empresarials. I pel que fa a l'encaix polític de Còrsega, li donaria un estatus similar al de la Polinèsia Francesa. Els seus resultats a Andorra han anat millorant: 9.02% el 2012 11.25% en 2017 (+2.23) 13.47% el 2022 (+2.22). De cara a la segona volta de les presidencials, Mélenchon va afirmar que cap vot havia d’anar a Marine Le Pen.

Les presidencials li han atorgat el lideratge únic de l’esquerra. L’objectiu és invertir el capital acumulat en la primera volta en les eleccions legislatives del juny que ve, amb la idea de tornar a aplegar al voltant de LFI el vot d’esquerra i ecologista, ara a l’Assemblea Nacional, i arribar a forçar una cohabitació amb Emmanuel Macron, si el president perd la seva actual majoria a la cambra. Es tracta d’un projecte ambiciós, el del veterà Mélenchon, el somni d’un líder que podria haver trobat en la derrota del 10 d’abril la força renovada per condicionar la pròxima presidència francesa.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending