Ubach destaca la falta de personal al ministeri d’Afers Exteriors

La ministra ha presentat davant la comissió l’informe anual del 2020, on també s’ha vist que la feina principal ha estat centrada a gestionar la crisi sanitària

La ministra, Maria Ubach, a la presentació l’informe anual del 2020 d'Afers Exteriors
La ministra, Maria Ubach, a la presentació l’informe anual del 2020 d'Afers Exteriors

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha presentat davant la Comissió Legislativa l’informe anual del departament corresponent al 2020. Ubach ha indicat que “ha sigut un any molt particular”, ja que l’activitat principal s’ha centrat a gestionar les qüestions relatives a la crisi sanitària. La ministra, durant la seva compareixença, ha fet èmfasi en el fet que el ministeri és “una estructura molt petita”, i que cada vegada els reptes internacionals són molt exigents, portant als treballadors “a fer miracles de vegades”.

El ministeri d’Afers Exteriors està composat per 78 persones, contant tots els treballadors implicats, des d’ambaixades exteriors, fins a diplomàtics. Ubach, arran una pregunta traslladada pel conseller de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, ha explicat que “falta dotació personal”. Segons ha explicat la ministra, es cedeixen treballadors a altres departaments, així com s’envien persones per fer feines puntuals fora d’Andorra.

La pregunta de Pintat, versant al voltant del pressupost del 2020, que el ministeri no ha exhaurit, i consultant què es faria en cas de tenir una partida major, ha portat a Ubach a afirmar que “es faria un augment de personal, ja que des de la pandèmia encara hi ha reptes més importants que hem d’assolir i que són molt exigents”. D’altra banda, respecte a la liquidació, Ubach ha explicat que l’any anterior es van haver de cancel·lar moltes tasques i desplaçaments. A més, en el pressupost es reflecteixen contribucions obligatòries, com els programes de manteniment de la pau, que “moltes vegades no se’ns requereixen a nivell internacional, però que hem de prevenir”.

D’altra banda, Ubach ha explicat que gran part de la feina del ministeri ha estat centrada aquest any en la crisi sanitària derivada per la Covid-19. Concretament, ha destacat una de les tasques “molt importants” en aquell moment va ser l’atenció del telèfon 188 i la feina consular que es va fer. També es va treballar en els acords bilaterals per aconseguir vacunes, elements sanitaris o, fins i tot, treballadors per a aquest sector.

Respecte als afers jurídics del ministeri, Ubach ha explicat que al 2020 es va treballar en 18 acords bilaterals, entre els quals ha destacat el conveni amb Russia. També s’han fet 31 convenis multilaterals, com el constitutiu amb l’FMI. D’altra banda, al 2020 no es va tancar cap conveni per evitar la doble imposició, tot i que Ubach ha explicat que aquest any ja s’hauria tancat amb Sant Marino i que s’està treballant per poder portar-lo endavant en altres estats, com Alemanya o Regne Unit.

 

Comentaris (2)

Trending