Tots contra el govern d’Hongria.... però amb CDI ratificat

El PS retreu les relacions massa properes amb un Estat “posat en qüestió dins la UE” a un Govern que, admet que no li agrada les polítiques de l’executiu d’Orban però defensa que calia facilitar les relacions econòmiques

Pere López, durant la sessió de control.
Pere López, durant la sessió de control. PS

Que les polítiques de l’actual govern d’Hongria no agraden ha quedat clar. Ni al Partit Socialdemòcrata ni a l’executiu andorrà i els grups que li donen suport. Tots han votat a favor de la ratificació del conveni per evitar la doble imposició entre Andorra i el país magiar. Ara bé, no sense fricció. Des del PS s’ha retret que, al seu entendre, es tinguin relacions diplomàtiques massa properes amb un Estat que, ha advertit el seu líder, Pere López, està “en qüestió” dins la mateixa Unió Europea.

El conveni ha estat ratificat per unanimitat, si; però no pas amb l’alegria, almenys des del grup socialdemòcrata, que anteriors acords similars. I és que, com ha volgut recordar López, “fer-se fotos ara mateix amb el govern hongarès no és el més popular a Europa”. En aquest sentit, ha volgut recordar les polítiques, molt qüestionades, de l’executiu magiar, especialment titllades de racistes i homòfobes.

Per això, i tot i votar a favor del conveni, el líder del PS ha lamentat que “en política exterior hauríem de plantejar-nos les prioritats”. En aquest sentit, ha defensat que caldria haver tancat abans acords amb països com ara Anglaterra, Itàlia o Alemanya.

Espot saluda el ministre hongarès ara fa uns dies.

Relacionat

El PS posa el dit a la nafra dels contactes diplomàtics amb “països que vulneren drets humans”

Des del Govern, el ministre de Finances, Eric Jover, ha admès que “puc pensar com vostè en moltes de les coses que ha dit”, però ha deixat clar que “tenim el deure de facilitar l’activitat econòmica als nostres empresaris”. I en aquest objectiu és clau tenir una xarxa de CDIs com més àmplia millor, Hongria inclosa. “No l’hem prioritzat per sobre de cap país; simplement pensem que és un Estat que forma part de la UE”, ha apuntat. A banda, ha recordat que els centreeuropeus tenen signats “fins a 80 CDIs i ningú els denunciarà”.

Al debat també hi ha volgut ficar cullera, des del grup liberal, Ferran Costa. “Les polítiques d’Hongria són detestables, però no barregem pomes amb peres”, ha reclamat, tot afirmant que “hi ha molts empresaris del país a qui els interessa tenir el CDI per facilitar les relacions econòmiques”. I, a la vegada, ha recordat que “el govern hongarès tard o d’hora deixarà de ser aquest però el conveni quedarà”.

LA MAJORIA ES QUEDA SOLA DEFENSANT LA LLEI DE PROTOCOL

La cambra també ha acceptat la presa en consideració de la proposició de llei de protocol i cerimonial. Ho ha fet, però, únicament amb els vots a favor dels tres grups de la majoria. Des de l’oposició, Terceravia s’ha abstingut i el PS i la consellera general no adscrita, Carine Montaner han expressat la seva oposició. En línies generals, tots ells han defensat que el parlament hauria de centrar-se en els pròxims mesos en temes que, al seu entendre, tenen més importància, com ara la reforma del sistema de pensions.

En canvi, des de la majoria s’ha defensat que el text es pot treballar perfectament en aquests moments. A més, la consellera general Mònica Bonell, ha anunciat la intenció d’incorporar via esmena la regularització de l’ordre de Carlemany per “donar-li més rellevància” a una condecoració que, ha recordat, “té com a objecte reconèixer mèrits de persones o institucions que hagin realitzat serveis rellevants a l’Estat andorrà o a la societat en general”.

Comentaris

Trending