Sèrbia i el Consell d’Europa s’emmirallen en el sistema educatiu andorrà

Una delegació del país balcànic acompanyada de representants de l’organisme visiten el país per comprovar de primera mà el funcionament dels diferents sistemes d’ensenyament

Comentaris

La delegació està visitant diferents centres educatius del país.
La delegació està visitant diferents centres educatius del país. SFGA

Una delegació del ministeri d’Educació de Sèrbia amb membres del Consell d’Europa es troba aquesta setmana de visita al país. L’objectiu del viatge és conèixer de primera mà el model del Principat i, en especial, la implementació del marc de competències en el sistema educatiu andorrà. Entre altres, s’estan realitzant trobades als diferents centres educatius.

Aquest matí, Ester Villarrubla ha rebut la persona que encapçala la delegació sèrbia, la secretària d’Estat d’Educació, Ciència i Desenvolupament Tecnològic, Anamarija Viček. La resta del grup el completen diversos canvis del ministeri i també representants del Consell d’Europa. Un dels principals aspectes que els interessen és la coexistència de tres sistemes educatius gratuïts i de lliure elecció.

Així, Vilarrubla i Viček van mantenir dilluns una primera reunió i, posteriorment, la delegació del Principat va presentar als visitants l’evolució de l’Escola Andorrana, des de la seva creació el 1982 -amb només 1 classe de 30 alumnes i 3 mestres- fins a l’actualitat, en què s’ha convertit en el sistema majoritari.

DSC 4677 1
Vicek i Vilarrubla.

Més concretament, la delegació Sèrbia i del Consell d’Europa han volgut veure com s’implementen les competències en l’educació per a la ciutadania i les competències democràtiques, donat que va ser una de les propostes d’Andorra quan va assumir la presidència justament del Consell d’Europa. Per aquest motiu, el desplaçament oficial ha inclòs visites a diversos centres del país, com l’Escola Andorrana de Batxillerat o els centres de Primera Ensenyança de Canillo i Segona Ensenyança d’Encamp.

Precisament aquest darrer té un projecte específic que treballa les competències en cultura democràtica. Viček també s’ha mostrat interessada en la implementació progressiva des del curs 2010-2011 del Pla Estratègic de Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà (Permsea), que dona un nou enfocament pedagògic als estudis mitjançant una estructura curricular organitzada per competències i capacita als alumnes per actuar eficaçment en situacions reals diverses gràcies als coneixements i experiències adquirides.

També se’ls ha explicat, entre altres aspectes, l’ensenyament plurilingüe del sistema andorrà -amb el català com la llengua pròpia, el francès i el castellà com a segones d’aprenentatge i l’anglès com a estrangera- i el model d’escola inclusiva, amb suport específic per als alumnes amb diversitat funcional.

Comentaris

Trending