Els sanitaris cubans visiten racons del Principat aliens (aparentment) a la polèmica de les fugues

Aquest vespre l’hotel que ha acollit a la brigada des de la seva arribada a Andorra serà, en principi, l’escenari de la festa de comiat amb presència de membres de la comunitat cubana del país

Membres de la delegació durant la visita a la Casa Museu d'Areny-Plandolit.
Membres de la delegació durant la visita a la Casa Museu d'Areny-Plandolit. Toni Solanelles

La vintena de membres de la brigada sanitària cubana que va arribar a final de març per reforçar els equips del SAAS i que encara queden al Principat després de la marxa de setze professionals i de la deserció d’un metge i una infermera han estat fent aquest matí una visita guiada per diferents punts del país per conèixer una mica més la realitat de l’indret que els ha acollit durant tres mesos. Ho han fet en un clima de relax i aliens, aparentment, a la polèmica generada per les fugues.

Aquest dijous ja van acabar formalment la seva missió sanitària, una vegada la programació hospitalària ja els havia alliberat d’activitat laboral. Des de divendres i fins dimarts tenen força marge de maniobra per contactar amb ciutadans cubans que resideixen al Principat o per fer activitats que no han dut a terme fins ara. La visita guiada és organitzada pel Govern, tal i com ja van fer amb el grup de tretze sanitaris que ja van marxar fa unes setmanes.

La visita ha començat al santuari de Meritxell i ha seguit cap a Ordino, on dividits en tres grups, la vintena de cubans han fet un tomb pel nucli antic de la parròquia i, sobretot, han visitat la Casa Museu d’Areny-Plandolit. Després, la ruta seguia cap a Pal des d’on la delegació havia de baixar cap al centre de la Massana en telecabina. A dinar havien de tornar a ser a l’hotel d’Escaldes on estan allotjats i que serà l’escenari, aquest vespre, d’una festa de comiat oficial, on estan convidats membres de la comunitat cubana del Principat.

Dariel Romero rep la bandera cubana de mans del cap de la delegació, Luis Enrique Pérez Ulloa, abans de sortir de l'Havana.

Relacionat

“Traïció, no té una altra paraula”

La qüestió de la deserció de l’anestesista i capità de les FAR Dariel Romero i d’una infermera amb la qual suposadament s’hauria emparellat durant la seva estada al Principat és un tema que es comenta en trobades en petit comitè. Però que no visualitza un neguit suplementari. No és estrany aquest tipus de fugues per molt que hagi sorprès la de Romero en ser un dels caps de la delegació.

Els metges i infermeres han estat a Meritxell, a Ordino, han baixat des de Pal en telecabina i han tornat a dinar a l'hotel

Ara, cada vegada sembla més clar que hi va haver una forta tibantor amb el cònsol de Cuba a Barcelona, Alain González, i aquest malestar hauria estat un dels detonadors de la decisió de l’anestesiòleg, que segons sembla ja hauria advertit de les seves intencions a alguns professionals de l’hospital. Per ara, i que se sàpiga, Romero no hauria contactat amb cap altre membre de la delegació, que té previst volar des de Barcelona dimecres que ve, 1 de juliol, cap a l’Havana.

Fonts de l’entorn de la brigada consultades han assegurat que des que González, que és al país des de dijous amb alguns familiars seus i altres components del consolat cubà a la capital catalana, va ordenar que es requisessin els passaports a tots els integrants de la delegació que encara queden al Principat s’hauria relaxat una mica la pressió que hi havia dels responsables polítics de la missió per controlar els moviments dels sanitaris.

Etiquetes

Comentaris

Trending