Rossell trasllada al govern espanyol els efectes econòmics de la falta de mobilitat amb Catalunya

Tot i ser conscient que la decisió sobre l’equiparació entre l’Alt Urgell i Catalunya depèn de la Generalitat, el ministre, en una reunió amb el seu homòleg Grande-Marlaska, ha volgut buscar la complicitat de Madrid

La reunió entre Rossell i Grande-Marlaska s'ha fet de forma telemàtica.
La reunió entre Rossell i Grande-Marlaska s'ha fet de forma telemàtica.

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha mantingut aquest dimecres una reunió telemàtica amb el seu homòleg al govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska. La trobada ha servit per abordar diferents temes, però, tal com ha admet el portaveu de l’executiu, Eric Jover, sobre la taula també hi era la mobilitat entre Catalunya i Andorra. Tot i ser conscient que la decisió depèn de la Generalitat, s’ha volgut remarcar els problemes econòmics que està generant al Principat per buscar la complicitat de Madrid en la petició d’equiparació a l’Alt Urgell.

Des del Govern, s’ha explicat que durant la trobada Rossell ha explicat a Marlaska la decisió de posposar al gener l’obertura de les estacions d’esquí, seguint les directrius per pal·liar la propagació de la pandèmia que s'estan duent a terme des de diferents institucions europees. També ha exposat els efectes de les restriccions de mobilitat per a la ciutadania i per a l’economia, amb l’objectiu d’aconseguir un suport en la demanda que ara es negocia amb Catalunya.

El conseller català d'Interior, Miquel Sàmper, durant la compareixença.

Relacionat

Catalunya admet que s’ha alentit una possible equiparació entre Andorra i l’Alt Urgell

De fet, així ho havia avançat una estona abans Jover, que ha apuntat que “la mobilitat, de ben segur, que és un dels temes parlats tot i que Espanya ha decidit que siguin les comunitats qui marquin el ritme de la desescalada”. Tot i això, no s’ha estat de recordar que al final de la primera onada Madrid va permetre una excepció per avançar la mobilitat entre Andorra i la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran, fet que “hem volgut agrair”.  El portaveu de l’executiu ha indicat que “hi ha una bona cooperació amb l’estat del sud que ens ha permès, en mobilitat i en altres temàtiques, tenir un bon nivell d’entesa, necessari quan tots els països estem en un moment de dificultat”.

A banda de la situació de les fronteres, la trobada Rossell-Marlaska, mantinguda de forma telemàtica, també ha servit per tractar aspectes de coordinació pel que fa a controls i la seguretat entre ambdós territoris. Els dos ministres han abordat altres aspectes de les relacions bilaterals com ara la col·laboració en l’àmbit de la seguretat en la celebració de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que es preveu per a la pròxima primavera, sempre que la situació epidemiològica ho permeti. En aquest sentit, els dos màxims responsables d’Interior han compartit el treball que s’està duent a terme entre els cossos de seguretat dels dos països per garantir el bon desenvolupament d’aquest fòrum internacional.

Durant la reunió, a més a més, s’han exposat altres àmbits de les relacions bilaterals, com l’aplicació del conveni trilateral entre Espanya, França i Andorra, concretament en l’afectació dels tràmits relacionats amb els permisos de residència entre els quals els dels estudiants andorrans en territori espanyol per tal de buscar una fórmula que agilitzi aquests tràmits.

Comentaris (5)

Trending