Els residents espanyols esperen recuperar aquest desembre el consell que ha d’assessorar el consolat

Dues llistes concorreran a les eleccions convocades per al 28 de novembre i a no ser que la participació sigui extremadament baixa, que podria passar, s’espera recuperar un organisme que fa una dècada que queda en blanc

La missió principal del CRE és assessorar el consolat.
La missió principal del CRE és assessorar el consolat. Toni Solanelles

El consolat espanyol espera que aquest desembre, després d’una dècada en blanc, es pugui tornar a constituir el Consell de Residents Espanyols (CRE), un organisme de consulta i assessorament que ha de facilitar a la legació diplomàtica el contacte amb la ciutadania. Per al 28 de novembre s’han convocat les eleccions, els detalls sobre les quals s’han d’acabar de concretar, i hi concorren dues llistes, una circumstància que semblaria indicar que hi ha més interès que en altres ocasions però, alhora, que pot complicar l’assoliment del mínim de vots necessaris.

El metge pediatre Gerardo Vizmanos, coordinador de VOX a Andorra, i l’arquitecta Ana Sáenz encapçalen les dues candidatures que concorren als comicis. Inicialment, promotors d’un grup i d’un altre van intentar unir esforços per fer una sola candidatura i poder, així, assegurar la reactivació del CRE. Però al final l’entesa no va ser possible i han sorgit les dues llistes, una molt marcada pel lideratge del seu cap de cartell i l’altra, han assegurat les fonts consultades, que es vol més allunyada de la política i amb una clara vocació de mirar de moure el teixit econòmic i social d’origen espanyol al Principat.

L'entrada principal del consolat i l'ambaixada d'Espanya.

Relacionat

El Consell de Residents Espanyols torna a quedar desert

En tot cas, i tenint en compte que a Andorra, en xifres rodones, hi ha uns 23.000 residents espanyols, cada candidatura ha d’estar integrada per set persones. Han calgut un mínim de cinquanta avals per llista, una circumstància que sobre el paper no hauria de ser complicada però que, en canvi, ha costat en gran mesura perquè ben poca gent té clar què és el CRE. De fet, des de la renúncia de l’històric Pere Blanch el 2011, però múltiples factors no s’ha pogut tornar a constituir l’organisme.

Es tracta d’un òrgan de caràcter consultiu i de suport al consolat, per fer de corretja de transmissió dels neguits de la comunitat, en aquest cas espanyola, en vers els seus representants al Principat. “Es tracta de l’organisme que fa posar els peus al carrer a la diplomàcia, al consolat”, han explicat les fonts consultades, que han fet vots perquè aquesta vegada, amb la mobilització dels integrants de dues llistes, finalment es pugui obtenir el suport necessari i hi hagi finalment la possibilitat de reinstaurar el CRE.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending