Tretze sanitaris cubans emprenen aquest dilluns el camí de retorn a casa

Els integrants de la brigada vinguda de l’illa caribenya que marxen han dut a terme aquest diumenge una visita al Principat amb el bus turístic

Els cubans que se'n van posant davant el bus turístic.
Els cubans que se'n van posant davant el bus turístic. NADAL-JULIÀ

Tretze integrants de la brigada sanitària cubana que va arribar al Principat el 30 de març emprendrà aquest dilluns a la nit el viatge de retorn cap a casa. Hauran esgotat així pràcticament els dos mesos que segons el Govern figurava en el contracte de prestació de serveis establert entre els dos països i els detalls del qual es mantenen en una estricta confidencialitat. Una part del grup continuarà a Andorra unes setmanes més.

Just els integrants de la delegació cubana -allotjada en un hotel d’Escaldes explotat, justament, per un empresari del Principat amb grans vincles i negocis a Cuba- que marxa han estat aquest matí de diumenge aprofitant les últimes hores de molts d’ells al país per fer un tomb per Andorra. Han seguit el trajecte del bus turístic per poder veure alguns dels principals ‘tresors’ del país pirinenc que els ha acollit durant un parell de mesos, no sense controvèrsia.

La delegació cubana el dia de la seva arribada a Andorra

Relacionat

La meitat dels sanitaris cubans marxaran a final de mes

Aquest dilluns un grup d’una quinzena de persones -s’ha d’acabar de definir, inicialment serien tretze- s’enfilarà en un autocar que els ha de portar des d’Escaldes fins a l’aeroport de Barajas, a Madrid, des d’on dimarts al matí s’ha d’enlairar un vol cap a l’illa caribenya. Abans que aquests tretze, tres professionals sanitaris més de la brigada ja havien abandonat el Principat. La resta, en principi, haurien de marxar a mitjan juny.

L'hotel que acull la brigada sanitària cubana ha estat l'escenari d'una mena d'acte d'agraïment i comiat als tretze sanitaris que se'n van aquest dilluns. Els ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i la titular d'Afers Exteriors, Maria Ubach, han presidit l'acte juntament amb el director general del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, al costat del cònsol general de Cuba a Barcelona i el metge responsable de la brigada internacional sanitària. 

Excepte uns pocs metges, més formats i experimentats, la immensa majoria dels integrants de la brigada van ser enviats al Cedre per fer-se càrrec dels pacients sociosanitaris i, també, per reforçar l’ala d’hospitalització geriàtrica que es va obrir. No hi ha cap queixa sobre la seva actitud i implicació. El que sí tenen clar els professionals de les unitats més específiques de l’hospital és que la immensa majoria dels cubans no tenien la pràctica requerida per estar a primera línia de foc en plena crisi del coronavirus i per això se’ls va destinar, principalment, al Cedre.

Els sanitaris cubans a l'aeroport de Barajas just abans d'emprendre el seu viatge fins a Andorra.

Relacionat

Terceravia exigeix explicacions per escrit del contracte amb Cuba pels sanitaris

Sobre la taula hi ha pendent, en relació amb la delegació sanitària cubana, la pregunta formulada per la consellera general de Terceravia Carine Montaner, que vol que per escrit el Govern resolgui alguns dubtes que han sorgit al tomb del contracte entre els dos països per l’existència de clàusules que fan que l’acord sigui confidencial. Montaner pretén que es posi negre sobre blanc que des d’Andorra no s’ha contribuït a una suposada política d’esclavatge laboral, denunciada per organitzacions i governs de diversos països.

Temporers

Més enllà dels sanitaris cubans, que emprendran viatge cap a Madrid dilluns al vespre, 24 hores abans també posaran rumb cap a la capital espanyola 160 temporers argentins que deixen el país després de mesos de trava arran del coronavirus. Demà surt un nou vol d’Iberia cap a l’Argentina i Ski Andorra i l’administració central han noliejat una avió en què també s’hi enfilaran, a priori, temporers que han rebut finançament per part del comú de Canillo.

 

Comentaris (4)

Trending