El ‘passaport Covid’ de la UE no serà un xec en blanc per poder viatjar per tot Europa

Cada estat membre de la Unió podrà imposar les seves pròpies restriccions, amb la qual cosa el certificat de vacunació perd pes i força

Control sanitari en un aeroport.
Control sanitari en un aeroport. ARXIU

El certificat de vacunació o ‘passaport Covid’ no serà un xec en blanc pe viatjar lliurement per tota la Unió Europea (UE) com pretenia inicialment Brussel·les. Els 27 països de la Unió han pactat aquest dimecres reservar-se la possibilitat d'imposar restriccions i quarantenes a tots els viatgers, fins i tot a aquells que puguin acredit haver rebut una vacuna contra la Covid-19. Els socis comunitaris volen deixar clar que l’anomenat “certificat verd digital de vacunació” no és un passaport per creuar lliurement les fronteres europees.

El reconeixement o no del passaport, i les condicions en què aquest reconeixement es pot dur a terme, dependrà de les mesures vigents a cada país per frenar l'expansió del virus. L’acord dels 27 especifica que el reglament del certificat “no ha d’abastar les decisions dels Estats membres d’imposar o eximir de restriccions a la llibertat de moviment”. El text que ha transcendit aquest dimecres afegeix que “l'ús del certificat verd digital amb vistes a aixecar les restriccions ha de seguir sent responsabilitat dels Estats membres”.

La precisió ha estat inclosa en la proposta a petició de Portugal, país que ocupa la presidència semestral de la UE, als ambaixadors permanents dels 27 a Brussel·les, reunits aquest dimecres per fixar la posició negociadora de el Consell de la UE. Portugal és un dels països més restrictius alhora que Andorra, en opinió expressada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest dimarts davant el Consell General, no pensa demanar cap certificat de res per poder accedir al Principat.

Comentaris (1)

Trending