L’OIT, per ara, haurà d’esperar

Espot justifica la decisió per l’elevada càrrega de feina que suposaria per al ministeri d’Afers Exteriors i pel departament de Treball, posició que ha estat lamentada des del PS

Espot i Jover parlen abans d'una sessió al Consell General.
Espot i Jover parlen abans d'una sessió al Consell General. DEMÒCRATES

El Govern no preveu en un termini breu de temps signar els convenis d’adhesió a l’Organització Internacional del Treball (OIT). Així ho ha explicat el cap de l’executiu, Xavier Espot, que ho ha justificat principalment per l’important volum de feina que suposaria i que haurien d’assumir tant el ministeri d’Afers Exteriors com, especialment, un departament de Treball clarament mancat de recursos. “No és el moment oportú”, ha indicat.

Espot ha explicat la situació a preguntes de la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar. Des del Govern, s’ha indicat que “s’ha analitzat la possibilitat de ratificar” diferents instruments impulsats per l’organisme i que “hem arribat a la conclusió que no estem en disposició de fer-ho”. El motiu? Andorra no és membre de l’OIT. Ni ho serà, almenys en un termini curt de temps.

“El pas preliminar seria adherir-nos i això suposa seguir les pautes imposades per la mateixa OIT”, ha indicat Espot, tot posant en relleu que “suposaria un augment fort de la càrrega de feina no només a Exteriors sinó també al departament de Treball que té recursos escassos”. Així doncs, ha apuntat que “no tanquem la porta a fer-ho més endavant, però pensem que el moment actual no és apropiat”.

El cap de Govern ha volgut garantir que estar fora de l’OIT no suposa un problema a nivell d’homologació internacional. Al contrari, ha volgut defensar que la legislació andorrana en la matèria “ja recull de facto els estàndards internacionals i és conforme als convenis”.

La consellera general socialdemòcrata ha lamentat aquesta resposta tot posant en relleu que el fet de no tenir ratificats aquests acords i instruments internacionals provoca problemes importants en alguns àmbits. Així, ha remarcat que no se segueixen les recomanacions pel que fa a la Inspecció de Treball i que no està regulat el treball domèstic.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending